Uhođenje na Fejsbuku izaziva depresiju

Zabava - Petak 06.02.2015 - 14:42

Svako moze da saoseca sa patnjama nekog prijatelja, ali je potreban cvrst karakter da bi se saosecalo sa prijateljevim uspehom, rekao je jednom Oskar Vajld.

Foto: Sam Michel/Flickr.com Foto: Sam Michel/Flickr.com

Na osnovu najnovijeg istraživanja, naučnici su potvrdili da korisnici Fejsbuka pate od zavisti i depresije kada proveravaju statuse i razne objave prijatelja i porodice, prenosi Indipendent.

Istraživači sa Univerziteta u Mizuriju vodili su evidenciju mentalnog zdravlja preko 100 miliona aktivnih Fejsbuk korisnika.

Došli su do otkića da slike zaljubljenih parova, beba kao i slike sa egzotičnih putovanja mogu izazvati simptome depresije i podstaknuti osećanja zavisti kod onih ljudi koji te slike gledaju.

Margaret Dafi, profesorka Strateške komunikacije i Edson Tanok, asistent na Tehnološkom univerzitetu u Singapuru, pratili su ponašanje mladih korisnika Fejsbuka i otkrili da oni koji previše vremena provode na ovoj društvenoj mreži i “uhode” svoje prijatelje i porodicu, ispoljavaju simptome depresije.

Prethodno istraživanje je pokazalo da je korišćenje Fejsbuka povezano sa ljubomorom, socijalnom napetošću i izolacijom.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: