Ukida se stažiranje lekarima

Nacionalne vesti - Subota 30.08.2014 - 12:58

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ukidaju dve godine obaveznog staža.

Sa fakulteta pravo na specijalizaciju (ilustracija) Sa fakulteta pravo na specijalizaciju (ilustracija)
To je bio jedan od uslova za specijalizaciju zdravstvenih radnika, a umesto toga uvode se volonterske specijalizacije.
 
Lončar je obrazlažući predložene izmene i dopune u Skupštini Srbije rekao da je suština zakona da se zdravstvenim radnicima omogući da na specijalizaciju idu odmah posle položenog državnog ispita.
 
Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako je naveo Lončar, menja se i uslov da zdravstveni radnik mora da bude u stalnom radnom odnosu da bi dobio specijalizaciju. 
 
- Zbog situacije sa zapošljavanjem i stanja u budžetu, mišljenja smo da moramo da damo volonterske specijalizacije i specijalizacije onima koji su zaposleni na određeno vreme. Te specijalizacije bi se odnosile na deficitana zanimanja - precizirao je Lončar.
 
On je ukazao na nedovoljan broj lekara specijalista u srpskom zdravstvu kao i to da su oni u starosnoj dobi od oko 50 i više godina. 
 
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: