“Ukrajina čini ratne zločine”

Svetske vesti - Petak 25.07.2014 - 00:16

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" upozorila je Kijev da ne koristi bacač raketa "Grad", i dodala da je ispaljivanje tih nenavođenih raketa na naselja jednako ratnom zločinu.

(Ilustracija) (Ilustracija)
Ta organizacija apelovala je na zvanični Kijev da prestane da koristi bacač raketa "Grad", za koji navodi da je u poslednja četiri napada prouzrokovao pogibiju najmanje 16 civila.
 
U saopštenju “hjuman rajts voča” se navodi da su raketni sistem "Grad" koristile i proruske i ukrajinske snage tokom borbi na istoku Ukrajine. 
 
Zvanični Kijev je ranije negirao da u blizini većih gradova na istoku zemlje koristi taj bacač raketa, ali ova organizacija tvrdi da istrage o četiri napada izvedena između 12. i 21. jula u Donjecku "snažno ukazuju da su snage ukrajinske vojske odgovorne za ispaljivanje raketa ''Grad". Ta organizacija je navela i da su proruske snage u poslednje vreme koristile to oružje, ali nije navela više detalja. 
 
- Rakete ''Grad'' su izuzetno neprecizno oružje koje ne bi trebalo da se koristi u naseljenim mestima - izjavio je viši istraživač "Hjuman rajts voča" Ole Solvang. 
 
Međunarodni komitet Crvenog krsta je u sredu saopštio kako smatra da je Ukrajina u građanskom ratu, a ta formalna klasifikacija znači da bi zaraćene snage mogle da se nađu na sudu zbog ratnih zločina.
 
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: