Ukrajinci zabranili 38 ruskih knjiga

Zivot i stil - Četvrtak 13.08.2015 - 10:37

Ukrajinske vlasti zabranile su 38 ruskih knjiga, među kojima su dela Evdarda Limonova, zbog "podsticanja na mržnju i separatizam".

Knjige zabranjene zog podsticanja na mržnju i separatizam. Foto: flickr.com/ginnerobot Knjige zabranjene zog podsticanja na mržnju i separatizam. Foto: flickr.com/ginnerobot

Kako prenose strani mediji, listu zabranjenih knjiga objavila je carinska i poreska uprava na zahtev Ukrajinskog komiteta za audiovizuelne medije.

Na "crnom spisku" našle su se knjige "Ukrajina. Moj rat. Geopolitički dnevnik" i "Evroazijska osveta Rusije" Aleksandra Dugina, ideologa bliskog Kremlju, kao i "Ukrajinska katastrofa: od američke agresije do svetskog rata" ekonomskog savetnika Kremlja Sergeja Glazjeva.

Ova mera, kako su istakle ukrajinske vlasti, ima za cilj da "spreči širenje ideologije mržnje, fašizma, ksenofobije i separatizma".

Lista zabranjenih kniga nije zaključena i u njoj bi mogla da se nađu još neka dela", izjavio je Bogdan Červak, predsednik Komiteta za audiovizuelne medije, pozivajući Ukrajince da prijave svaku "ukrajinofobnu" knjigu na koju naiđu u domaćim knjižarama.

Ova mera usledila je samo nekoliko dana nakon odluke Kijeva da zabrani svako pojavljivanje u medijima grupi od desetak pevača i glumaca, mahom ruskih, među kojim se našao i francuski glumac Žerar Depardije koji je pre dve godine dobio rusko državljanstvo.

Kijev smatra da ovi umetnici predstavljaju "pretnju za nacionalnu bezbednost", optužujući ih da podržavaju ruske pobunjenike na istoku zemlje i pripajanje Krima Rusiji.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: