Umro Moris Vajt, pevač Earth Wind and Fire

Zabava - Petak 05.02.2016 - 09:45

Moris Vajt (74), pevač i jedan od osnivača čuvenog benda Earth, Wind & Fire, preminuo je u noći između trećeg i četvrtog februara u Los Anđelesu.

Moris Vajt u vreme najveće slave; Foto: Rob Verhorst/Redferns Moris Vajt u vreme najveće slave; Foto: Rob Verhorst/Redferns

Vajt je preminuo u snu, u svom domu u Los Anđelesu, potvrdio je njegov predstavnik za medije časopisu Rolling Stone.

On se od 1992. godine bori protiv Parkinsonove bolesti, zbog čega je retko nastupao sa bendom od sredine devedesetih.

Ipak, ostao je aktivan član grupe i sa njima sarađivao u promovisanju Earth, Wind & Fire muzike.

„Moj brat, heroj i najbolji prijatelj Moris Vajt preminuo je prošle noći mirno, u snu“, napisao je nešto kasnije Vajtov brat i član benda Earth, Wind & Fire Verdin Vajt u zvaničnom saopštenju.

„U trenutku kada je svet izgubio još jednog sjajnog muzičara i legendu, naša porodica moli za poštovanje privatnosti s obzirom na to da je u našim životima došlo do velikih i teških promena.

Hvala vam na molitvama i najboljim željama.

Moris Vajt rođen je 19. decembra 1941. godine u Memfisu.

Sa bratom Verdinom osnovao je bend 1969. godine, osmišljavajući zanosan i u to vreme inovativan zvuk koji je bio inspirisan funkom, jazzom, R&B ritmovima i latino muzikom, ali i poznatim muzičarima kao što su Slaj Stoun i Džejms Braun.

Njihova muzika bila je kamen temeljac za specijalan zvuk koji je soul poprimio tokom sedamdesetih godina.

Prvi hit benda Earth, Wind & Fire bio je pesma „Shining Star“, koju je Vajt napisao, da bi potom usledile „Sing a Song“, „September“, „Let’s Groove“...

Posebnu pažnju privukla je njihova obrada pesme The Beatlesa „Got to Get You Into My Life“, a singl iz 1975. „That’s the Way of the World“ ušao je na listu 500 najboljih pesama svih vremena časopisa Rolling Stone.

Bend Earth, Wind and Fire prodao je više od 90 miliona primeraka albuma širom sveta, osvojili su šest Grammy nagrada i 2000. uključeni u Rock and Roll Hall of Fame.

Na predstojećoj dodeli Grammy nagrada, kako je ranije najavljeno, biće im uručeno priznanje za životno delo.

MTV Srbija, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: