Usvojena rezolucija o Šešelju

Svetske vesti - Četvrtak 27.11.2014 - 15:09

U Evropskom parlamentu u Strazburu u četvrtak je usvojena rezolucija o predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u kojoj se Haški tribunal poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu, a vlasti u Srbiji da se ograde od njegovih izjava.

Predsednik parlamentarne grupe za Srbiju Edvard Kukan izjavio je da predloženi tekst rezolucije povećava tenzije u regionu, umesto da ih spušta.
 
- Potpuno razumem zlo ratne retorike i govora mržnje, pogotovo na Zapadnom Balkanu - rekao je Kukan, ali je ukazao da se rezolucijom samo daje Šešelju značaj koji ne zaslužuje i dodao da zbog toga okleva u podršci ovoj rezoluciji.

Bugarski poslanik Angel Džambaki izrazio je sličan stav, ukazujući da su se po njegovom mišljenju vlasti u Srbiji već ogradile od Šešelja, te je rezolucija nepotrebna.

Većina poslanika, međutim, podržala je tekst Rezolucije, a u tome su prednjačili hrvatski poslanici, na čiju je inicijativu rezolucija stavljena na dnevni red.

Hrvatska poslanica Ruža Tomašić je rekla da se o ovoj temi ne bi raspravljalo da su se vlasti u Srbiji odmah ogradile od Šešelja i izrazila razočaranje u rad Tribunala, za koji je rekla da je neefikasan i pristrasan.

Poslanik Andrej Plenković je rekao da mu se čini da se državni vrh  u Srbiji prećutno slaže sa Šešeljem, ili da ga se boji.

- U čemu je problem predsedniče (Tomislave) Nikoliću, premijeru (Aleksandre) Vučiću i ministre (Ivice) Dačiću? Zašto šutite- pitao je on.

Slovenački poslanik Ivo Vajgl je rekao da je Šešelj metafora za zločine na prostoru bivše Jugoslavije i da će podržati rezoluciju, jer se govor mržnje u današnjoj Evropi ne sme tolerisati.

Hrvatski poslanik Jozo Radoš je rekao da je neprihvatljiva odluka Haškog suda da se Šešelj pusti na slobodu, uz opasku da je obrazloženo da je "Šešelj bolestan, a neki kažu i lud, ratni zločinac kojeg nećemo promeniti".

Radoš i još neki poslanici su ukazali na to da je Srbija najvažnija u rezoluciji EP, jer je to zemlja od koje najviše zavisi sudbina celog Zapadnog Balkana.

Blic, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: