Začin skuplji od zlata

Zabava - Petak 05.06.2015 - 12:20

Šafran, najskuplji i najtraženiji začin na svetu, poznat je kao crveno zlato. Jedan gram najkvalitetnijeg šafrana košta 65 dolara, što znači da je ponekad skuplji od plemenitog metala po kome je dobio ime.

Šafran - najskuplji začin na svetu Šafran - najskuplji začin na svetu

Da bi se dobilo 400 grama začina, potrebno je izvaditi oko 200.000 nežnih vlati iz 70.000 cvetova biljke Crocus sativus.

Nesporna prestonica proizvodnje šafrana je Iran, gde je tradicija stara više od 3.000 godina. Iran porizvodi više od 90 odsto količine od 250 tona, koliko se godišnje proizvede u svetu, za šta su svakako zaslužni jedinstveni ekološki uslovi, koji pogoduju aromatičnoj biljci, od koje se dobija glavni sastojak lokalne kuhinje, kozmetike i tradicionalne medicine.

Poslednjih godina, trgovina šafranom je u krizi. Međunarodne sankcije, nametnute zbog nuklearnog programa, blokirale su pristup nekada unosnim tržištima u Evropi, SAD i Kanadi. Iranska preduzeća i banke isključeni su iz globalnog finansijskog sistema.
 
U takvoj situaciji, proizvođači šafrana moraju da se snalaze.
 
Uprkos tome što je izgubila sedam miliona dolara godišnje od prodaje Velikoj Britaniji, kompanija “Iran Hasos” ostvarila je promet od 48 miliona dolara 2014, kakav je imala i pre uvođenja međunarodnih sankcija.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: