Zašto hirurzi slušaju muziku tokom operacija?

Zabava - Subota 13.12.2014 - 11:59

Uvreženo je mišljenje da je potpuna tišina idealna za koncentraciju tokom rada, ali je istraživanje koje je sproveo tim lekara u Univerzitetskoj bolnici u Kardifu pokazalo da čak 72 odsto hirurga sluša muziku tokom zahvata u operacionoj sali.

Foto: tiffany terry/Flickr.com Foto: tiffany terry/Flickr.com

Njihova studija, objavljena u časopisu British Medical Journal, otkriva da 80 odsto medicinskog osoblja smatra da im muzika pomaže u radu - pospešuje međusobnu komunikaciju, smanjuje nivo anksioznosti i poboljšava efikasnost.

Prema pisanju Hafington posta, slušanje muzike tokom hirurške operacije nije novina. Naime, u grčkoj mitologiji, Apolon je istovremeno bio bog isceljenja i muzike. Početkon 20. veka, engleski hirurg Juan Kejn uneo je fonograf u operacionu salu, jer je smatrao da muzika "smiruje i odvlači pažnju pacijenta od užasa situacije".

Osim što smiruje lekare i povećava njihovu koncentraciju, muzika, takođe, smanjuje srčanu frekvenciju (broj srčanih otkucaja u jednoj minuti) kod pacijenta pod anestezijom.

Istraživanje je pokazalo i da većina hirurga tokom operacije sluša klasičnu muziku, mada ima i onih koji bi rado puštali nešto moderniji zvuk.

Hirurzi koji su učestvovali u studiji napravili su, u šali, i listu pesama koje bi mogle da se slušaju dok operišu pacijente, kao i listu numera koje nikako ne bi trebalo puštati.

Na prvoj su se našle "Stayin' Alive" (Bee Gees), "Smooth Operator" (Sade), "Wake Me Up Before You Go Go" (Wham), "Comfortably Numb" (Pink Floyd) i "Fix You" (Coldplay), a na drugoj, listi zabranjenih hitova, navedene su "Another One Bites the Dust (Queen), "Everybody Hurts" (REM), "Knives Out" (Radiohead), "Scar Tišue" (Red Hot Chilli Peppers) i "Knockin' On Heaven's Door (Bob Dylan).

TANJUG, B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: