Žene "padaju" na duhovite muškarce

Zabava - Ponedeljak 24.08.2015 - 10:06

Pokazalo se da ženski mozak reaguje aktivnije od muškog kada je u pitanju humor, i to se vidi još od malih nogu. Žene na osnovu duhovitosti određuju muškarčevu genetsku podobnost za partnera i roditelja.

Tokom evolucije, žene su počele da cene humor. Foto: Thinkstock Tokom evolucije, žene su počele da cene humor. Foto: Thinkstock

Da žene padaju na duhovite muškarce nije vest. Ali da je krivac za to evolucija, još je iznenađenje za mnoge. Istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Stanfordu pokazalo je da ženski mozak reaguje aktivnije od muškog kada je u pitanju humor, i to se vidi još od malih nogu.

Naučnici su skenirali rad mozga dvadeset devojčica i dečaka, uzrasta od 6 do 13 godina, dok su gledali duhovite snimke. Uz magnetnu rezonancu postavljana su im pitanja o tome koliko su im klipovi zabavni. Dok su devojčice gledale zapise, videla se veća aktivnost u regiji oko srednjeg mozga nego što je to bio slučaj sa dečacima. To je potvrdilo da male dame imaju izraženiju pozitivnu reakciju na humor od njihovih vršnjaka suprotnog pola. Istraživači tvrde da su te razlike evolutivna posledica, što pokazuje da one postoje i pre nego što deca iz okoline nauče da reaguju na šarm.

Sve je to u skladu sa mišljenjem da su žene evoluirale tako da više cene humor, dok su se muškarci razvijali tako da se više trude da budu duhoviti. Prema ovoj teoriji, žene na osnovu duhovitosti određuju muškarčevu genetsku podobnost za partnera i roditelja.

 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: