Nazad

53. Borina nedelja: Poslednji put sa CEROM?

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 20.03.2019 - 13:17

Ovogodišnja, 53. po redu „Borina nedelja“, odvijaće se uz podršku Ministarstva kulture u Vranju, Beogradu, Vlasotincu i Leskovcu, najavio je predsednik Književne zajednice „Borisav Stanković“, Miroslav Cera Mihailović.

Po tradiciji, „Borina nedelja“ biće otvorena 23. marta, besedom prošlogodišnje dobitnice nagrade „Borisav Stanković“, Grozdane Olujić.
 
Olujićeva je besedu napisala neposredno pre smrti 16. marta, tako da će je pročitati Cera Mihailović.
 
U petak, 20. marta, u Galeriji Narodnog muzeja biće upriličeno veče ovogodišnjih dobitnika „Borine nagrade“, Branimira Šćepanovića i Siniše Kovačevića.
 
Programi „Portret pisca“, „Pogled iznutra“ i „Nagrađene knjige“ biće izvedeni u Vranju, u galeriji Narodnog muzeja prva tri dana „Borine nedelje“.
 
U Beogradu će biti održan program „Bora u Francuskoj 7“, dok će pesničko veče biti organizovano u Vlasotincu, a prikaz novih knjiga u Leskovcu.
 
Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“ rekao je da je komisija Ministarstva za kulturu finansijski podržala „Borinu nedelju“.
 
- To je znak da iza te podrške sigurno stoji ono što je najvažnije, a to je da država Srbija prepoznaje kvalitet manifestacije svih ovih decenija – rekao je Mihailović.
 
Komentarišući paralelno odvijanje manifestacije „Borini književni dani“ koju organizuje Biblioteka „Bora Stanković“ uz podršku Grada Vranja, Mihailović ističe da je dovoljno ilustrativna činjenica da sva strukovna udruženja,  Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo, Pen centar, Odeljenje za književnost SANU i Društvo pisaca Vojvodine, stoje iza „Borine nedelje“.
 
On navodi i da se, uključivši i „Nedelju škole“ u vranjskoj gimnaziji, može govoriti o tri Borine nedelje koje se odvijaju u praktično istom terminu.
 
- To nanosi štetu svima, a najviše građanima Vranja i ljubiteljima pisane reči.
 
Lepo je što se Biblioteka setila da nakon 140 godina obeleži nešto što je u vezi sa Borinim delom, ali ne bi trebalo da pravi nekakvu bledu kopiju nečega što već postoji, već da dopuni sve ovo što se već radi i time napravi novi kvalitet – kazao je Mihailović i zapitao se kako će zainteresovani uspeti da isprate tri kulturne manifestacije u isto vreme.
 
Mihailović je rekao i da će nakon ove godine kada Književna zajednica „Borisav Stanković“ obeležava 30 godina rada, doći do značajnijih promena u konceptu „Borine nedelje“ i najavio svoje povlačenje.
 
- Kažu naši ljudi „čovek da banku da se uhvati u kolo, a pet da izađe“; ja bih lično želeo da program naredne „Borine nedelje“ posmatram iz publike – rekao je Miroslav Cera Mihailović.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: