Nazad

Advokati nastavljaju štrajk

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 22.09.2014 - 09:29

Advokati u Vranju će po preporuci Advokatske komore Srbije nastaviti štrajk od ponedeljka, jer nije postignut dogovor u Ministarstvu pravde o vraćanju poreskih opterećenja za advokate na nivo iz prošle godine.

Drugi štrajk advokata ove godine

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević najavio da će advokati biti u obustavi rada do ispunjenja zahteva advokature za otklanjanje nepravilnosti vezanih za uvođenje javnog beležništva koje ugrožavaju advokatsku profesiju, kao i zahteva za rešavanje pitanja paušalnog poreskog oporevzivanja.

– Na sastanku, ministarstva pravde i finansija poslali su predstavnike bez jasnih ovlašćenja za pregovore i sa jedinom namerom da se prikaže kako se nešto radi.

Odluka Skupštine AKS od 13. septembra koja je dostavljena svim državnim organima i javno objavljena, potpuno jasno i precizno je odredila zahteve advokature.

Ni Ministarstvo pravde ni Ministarstvo finansija se ni jednom rečju nisu odredili prema toj odluci, a ta odluka je polazna osnova za pregovore – kaže Đorđević.

Advokatska komora Srbije upitala je i gde su u pregovorima ministri pravde i finansija „koji su jedini ovlašćeni da se o zahtevima advokature izjasne”.

- Očigledno je da Ministarstvo pravde sva svoja saopštenja daje s ciljem očuvanja svojih pozicija, prebacujući odgovornost na druge, iako se zna da je za celo ovo stanje u vezi sa protestom advokata najodgovornije Ministarstvo pravde – kažu u Advokatskoj komori Srbije.

Podsetimo, advokati traže da se po hitnom postupku izmene odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Povukli su sve svoje predstavnike u komisijama, radnim grupama i drugim radnim telima, a od advokata koji su izabrani u Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca traže ostavke.

Takođe, advokati traže i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Aleksandar Aca Stojković
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: