Nazad

Albanci najoštrije PROTIV uklanjanja SPOMENIKA OVPBM

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 15.07.2018 - 00:36

Vranje – Skupština albanskih odbornika, održana u subotu u Bujanovcu, usvojila je i zvanično regovanje na nedavno usvojeni Zakon o ratnim memorijalima.

Spomenik borcima OVPBM FOTO: Shutterstock
U reagovanju se osuđuje „govor mržnje i diskriminacije“ kojim se koriste predstavnici Vlade Srbije i deo srpskih medija prema Albancima tzv. „Preševske doline“.
 
- Kao posledica ove optužujuće, omalovažavajuće a ponekad i rasističke kampanje, veliki broj mladih Albanaca, bivših pripadnika OVPMB su bili podvrgnuti nepravednom i neopravdanom krivičnom gonjenju, pozivaju se na informativne razgovore a sve u cilju stvaranja opšte nesigurnosti.
 
Skupština albanskih odbornika Preševske doline protivi se svakoj inicijativi koja ima za cilj ugrožavanje identiteta, kulture, istorije i tradicije Albanaca Preševske doline i smatra da se time ne doprinosi međuetničkim odnosima i evroatlantskim integracijama, šta više, Skupština se protivi bilo kakvoj inicijativi uklanjanja nadgrobnih spomenika bivših boraca OVPMB – stoji u dokumentu.
 
Skupština je zatražila i puno poštovanje Končuljskog sporazuma i Zakona o amnestiji bivših pripadnika OVPMB, usvojenog 2001.godine.
 
Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA), kaže da Zakon o ratnim memorijalima u dovoljnoj meri iritira Albance na jugu Srbije, ali i Bošnjake u Novom Pazaru.
 
- Zakon zahteva uklanjanje spomenika bivšim ratnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) i u tom pravcu, ovo je najniži mogući način ponašanja prema nacionalnim manjinama
 
Mi, na demokratski način i političkim sredstvima, najoštrije reagujemo na izjave, pogotovo medija u Srbiji, koji pozivaju srpsku Vladu da to učini što pre kako bi njihove kamere imale šta da snimaju – rekao je Mustafa.
 
Na skupštini u Bujanovcu, usvojen je i zahtev o poštovanju reciprociteta prema onome što se tokom briselskih pregovora dogovori za sever Kosova.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
roger.010@sbb.rs
15.07.2018. , 12:29
Gde to ima da se u nekoj drzavi dize spomenik neprijateljima te drzave ? Samo u Srbiji, jer se tolerise bezobrazluk i drskost Albanaca .