Nazad

ANTANASIJEVIĆ: Ekologija prioritet Vranja!

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 30.11.2018 - 13:04

Žikica Antanasijević, gradski većnik za ekologiju i zaštitu životne sredine, za poslednjih osam meseci koliko je na ovoj funkciji, u intervju za OK Radio govori o ekološkim problemima Vranja, realizovanim projketima, ali i planovima za narednu godinu, a sve u cilju podizanja ekoloških standarda.

Žikica Antanasijević. Foto: S.Tasić/OK Radio

OK RADIO: Vranje je jedna od zajednica u kojoj se najviše odvaja za ekologiju. O kojim sumama godišnje je reč i kako se troši taj novac?

ANTANASIJEVIĆ: Vranje jeste sredina gde se dosta novca izdvajalo za Fond za zaštitu životne sredine i to naplatom taksi, koje su odlukom nadležnih republičkih institucija ukinute.

Na taj način Vranje će na godišnjem nivou ostati bez 30 miliona dinara prihoda, koji će morati da se nadomeste na neki drugi način.

Ta sredstva su se namenski trošila. Radili smo godišnji program, na koji je saglasnost davalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ove godine smo u Fondu za zaštitu životne sredine imali oko 36 miliona dinara, od toga oko 10 miliona su preneta iz 2017. godine.

Ono što je bilo naša obaveza, na to smo i potrošili ta sredstva.

Reč je o kontroli kvaliteta vazduha, kontrola polena u vazduhu, praćenje buke, uređenje odvođenja otpadnih voda.

Takođe jedan deo sredstava je odvojen i za nabavku kanti za razvrstavanje otpada.

Nabavili smo ulične đubrijere i mobilijare, koji bi tek trebalo da budu postavljeni.

Vranje je drugi grad na jugu Srbije, posle Niša, koji je krenuo u nabavku podzemnih kontejnera.

Za te namene izdvojeno je 4,2 miliona dinara, očekujemo da u najskorije vreme krenemo sa postavljanjem podzemnih kontejnera, jer smo za to odredili četiri lokacije u užem gradskom jezgru.

Koji su najveći problemi u zaštiti životne sredine u Vranju?

- Pre nego što je usvojena odluka o ukidanju ekoloških taksi, opredelili smo  oko 30 miliona dinara, za realizaciju plana i programa u oblasti zaštite životne sredine.

Sada ćemo morati da neka druga sredstva prebacimo  u Fond za zaštitu životne sredine, jer je to i od izuzetne važnosti i izbog puta Srbije u EU.

Poglavlje 27 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, tiče se upravo životne sredine.

Ukidanjem taksi, lokalne samouprave će imati problema kako da dođu do novca, a sa druge strane treba ispuniti određene standarde u zaštiti životne sredine.

Šta se radi na rešavanju ili ublažavanju ovih problema?

- Pored nedostatka sredstava, koje planiramo da kroz projektno finansiranje tražimo od nadležnih ministarstava, najveći ekološki  problem u Vranju je nepostojanje ekološke svesti kod većine građana.

Jer mi očistimo divlje deponije, koje opet niču na istim lokacijama, kao da ih nismo ni čistili.

Lome se mobilijari koje smo postavili, smeće se baca gde se stigne.

Takođe, veliki problem je i popunjenost deponije “Meteris”. U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine radi se studija izvodiljivosti o proširenju deponije.

To bi trebalo da bude deponija regionalnog karaktera, a proširenje bi možda krenulo već naredne godine.

Uradila bi se i postrojenja za preradu otpada, čime bi se životni vek deponije produžio na duži vremenski period.

Investitore interesuje količina otpada, tako da se nadamo saradnji sa susednim opštinama, što će biti od značaja za Vranje i čitav okrug.

Kakva bi pomoć bila dobrodošla organima Gradske uprave koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine?

- Kazne su jedini put za formiranje i podizanje svesti kod ljudi, pa se nadamo da će komunalna policija imati više akcija, kako bi prekršioci bili kažđnjeni.

Pomoć škola, dece i mlađe populacije u podizanju ekološke svesti bi bila od velikog značaja.

Da li je u potpunosti rešen problem Pljačkovice ili zračenje i dalje preti Vranju?

- Vlada je formirala komisije za utvrđivanje stanja o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Grad taj problem ne može sam da iznese, da se izbori, ali je tu da pruži svaku podršku i saradnju nadležnim repubičkim institucijama.

Šta će biti prioriteti u vašem radu u narednih godinu dana?

- U toku je izrada projekta za sanaciju smetlišta u naselju Palestina, imamo problem sa zagađenjem Aleksandrovačkog jezera i tu su u toku izrade određenih studija.

To su pored Pljačkovice i tekućih komunalnih problema, naši prioriteti za narednu godinu.

Možemo da koristimo sredstva iz IPA fondova, ministarstava, tako da i tu pripremamo određene projekte.

 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Nebojša
30.11.2018. , 11:38
Večiti većnik ili pomoćnik je još u fotelji? Žikice, da ti objasnimo, taj izgovor nemamo para i brdo papira ,odnosno projekata je priča za malu decu.Grad je prljaviji nego ranije a boljitka ne vidimo.Direktor komrada je na televiziji rekao da deli kante a kada odeš po njih u firmi prvi put čuju ili će da ih dele pred izbore?A ti kao večiti izađi na televiziju i kaži nam molim te šta si ti doprineo i uopšte radio svo ovo vreme sem što živiš na državnim jaslama, ubijaš vreme i spletkariš?
Bane
07.12.2018. , 19:00
Najprljaviji grad u Srbiji.