Nazad

ANTIĆ: Godinu dana od uvođenja BOLJE ISHRANE ZA PACIJENTE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 05.10.2019 - 11:44

Zdravstveni centar Vranje je od prošle godine uveo je bolju hranu za pacijente.

Ovakve namirnice zameniti zdravim. Foto: Thinkstock

- Naime, od septembra prošle godine je u svim službama Zdravstvenog centra gde su pacijenti na stacionarnom lečenju nova možemo slobodno reći medicinsko-nutritivna terapija, koja podrazumeva novine u jelovnicima - poput raznih vrsta ribe, sireva i drugih namirnica, a kako bi se ishrana uvela u terapiju i generalno unapredila usluga u ovoj ustanovi.

Reč je o više režima ishrane - nekoliko koji se odnose na trudnice, dijabetičare, gojazne, pothranjene i koje će Zdravstveni centar Vranje približiti boljim ustanovama u zemlji
- objašnjava direktorka Zdravstvenog centra Vranje dr Ljiljana Antić.

Kako kaže Antić, jelovnik je osmišljen od strane nutricionista i na ovaj način je dijetetska, posebna ishrana pacijenata koji se kod nas leče zapravo sastavni deo lečenja.

- Istovremeno smo vodili računa i o energetskom unosu i o sastavu namirnica, a vodi se računa i o tehnologiji pripreme namirnica.

U izradi jelovnika je vođeno računa i o smernicama za ishranu trudnica
koje je dalo Ministarstvo zdravlja, ali i o dostupnim vodičima za lečenje raznih oboljenja.

Napredak se ogleda i u tome da se jelovnici sada prave na nedeljnom nivou, pa tako svaki pacijent koji dođe u našu ustanovu zna šta će mu biti ponuđeno za jelo
-  ističe dr Antić.

Nabavka hrane u Zdravstvenom centru Vranje godinu dana unazad takođe, se sprovodi na adekvatan način po posebnom postupku, kako bi se dostavila tačna količina hrane i odgovarajuća porcija ali kako bi se obezbedio i kvalitet namirnica.

- Pravilna ishrana u svakodnevnom životu mora da zadovoljava određene principe, a u ustanovama važe i dodatni, bolnički uslovi kojih se mi pridržavamo.

Smatram da je ishrana sada zadovoljavajuća i odgovarajuća u zavisnosti od oboljenja pacijenata i time smo u značajnoj meri unapredili lečenje pacijenata
- kaže dr Antić.

- U mesecu oktobru kada se obeležava i Svetski dan hrane, 16. oktobra, pod sloganom „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi”,  kada je tradicionalni način ishrane koji je podrazumevao upotrebu hrane koja sezonski uspeva u određenom podneblju, zamenio način ishrane.

Njega karakteriše unos hrane visoke energetske a male nutritivne vrednosti i kada su u ishrani savremenog čoveka dominantni šećeri, masnoće, industrijski proizvedena hrana, meso i proizvodi od mesa, polugotovi i gotovi obroci, želimo da način ishrane u bolnici ali i za sve nas vratimo na tradicionalne i unapređene načine nabavke i pripreme: da jedemo češće kod kuće, da hranu ne pripremamo uglavnom samo tokom vikenda i da se u izboru vrsta hrane ne oslanjaju na supermarkete, kioske tzv. brze hrane ili naručuju hranu za poneti
- kaže dr Antić.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Dragana
05.10.2019. , 23:35
Jos samo escajg da obezbedite pacijentima ,i da servirke u dzakovima ne nose hleb ,i u kanticama kuvano jelo od kuhinje do odelenja . I da budu urednije, kulturnije ,ljubaznije ,pristojnije ,adekvatno obucene ...