Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 05.10.2019 - 11:44
Zdravstveni centar Vranje je od prošle godine uveo je bolju hranu za pacijente.
- Naime, od septembra prošle godine je u svim službama Zdravstvenog centra gde su pacijenti na stacionarnom lečenju nova možemo slobodno reći medicinsko-nutritivna terapija, koja podrazumeva novine u jelovnicima - poput raznih vrsta ribe, sireva i drugih namirnica, a kako bi se ishrana uvela u terapiju i generalno unapredila usluga u ovoj ustanovi.
Reč je o više režima ishrane - nekoliko koji se odnose na trudnice, dijabetičare, gojazne, pothranjene i koje će Zdravstveni centar Vranje približiti boljim ustanovama u zemlji - objašnjava direktorka Zdravstvenog centra Vranje dr Ljiljana Antić.
Kako kaže Antić, jelovnik je osmišljen od strane nutricionista i na ovaj način je dijetetska, posebna ishrana pacijenata koji se kod nas leče zapravo sastavni deo lečenja.
- Istovremeno smo vodili računa i o energetskom unosu i o sastavu namirnica, a vodi se računa i o tehnologiji pripreme namirnica.
U izradi jelovnika je vođeno računa i o smernicama za ishranu trudnica koje je dalo Ministarstvo zdravlja, ali i o dostupnim vodičima za lečenje raznih oboljenja.
Napredak se ogleda i u tome da se jelovnici sada prave na nedeljnom nivou, pa tako svaki pacijent koji dođe u našu ustanovu zna šta će mu biti ponuđeno za jelo - ističe dr Antić.
Nabavka hrane u Zdravstvenom centru Vranje godinu dana unazad takođe, se sprovodi na adekvatan način po posebnom postupku, kako bi se dostavila tačna količina hrane i odgovarajuća porcija ali kako bi se obezbedio i kvalitet namirnica.
- Pravilna ishrana u svakodnevnom životu mora da zadovoljava određene principe, a u ustanovama važe i dodatni, bolnički uslovi kojih se mi pridržavamo.
Smatram da je ishrana sada zadovoljavajuća i odgovarajuća u zavisnosti od oboljenja pacijenata i time smo u značajnoj meri unapredili lečenje pacijenata - kaže dr Antić.
- U mesecu oktobru kada se obeležava i Svetski dan hrane, 16. oktobra, pod sloganom „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi”, kada je tradicionalni način ishrane koji je podrazumevao upotrebu hrane koja sezonski uspeva u određenom podneblju, zamenio način ishrane.
Njega karakteriše unos hrane visoke energetske a male nutritivne vrednosti i kada su u ishrani savremenog čoveka dominantni šećeri, masnoće, industrijski proizvedena hrana, meso i proizvodi od mesa, polugotovi i gotovi obroci, želimo da način ishrane u bolnici ali i za sve nas vratimo na tradicionalne i unapređene načine nabavke i pripreme: da jedemo češće kod kuće, da hranu ne pripremamo uglavnom samo tokom vikenda i da se u izboru vrsta hrane ne oslanjaju na supermarkete, kioske tzv. brze hrane ili naručuju hranu za poneti - kaže dr Antić.
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.