Nazad

Beda i siromaštvo muče jug Srbije

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 28.03.2013 - 15:20

Većina opština u Pčinjskom okrugu ima probleme sa porastom broja nezaposlenih, siromaštvom, posrnulom privredom, ali i nesređenom putnom infrastrukturom, zaključak je sa sastanka “Strateški razvoj juga Srbije”, održanog u četvrtak u sali vranjske Skupštine.

sastanak u vranjskoj Skupstini

 

Sastanku su prisustvovali predsednici opština Bujanovac, Preševo i Trgovište, zamenik predsednika opštine Surdulica, predstavnici Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Regionalne privredne komore Leskovac, direktori javnih ustanova i preduzeća, predstavnici javnog i privatnog sektora i donatora.  
 
Gradonačelnik Zoran Antić kazao je da ovo prilika za lokalne zajednice Pčinjskog okruga da u narednom periodu definišući pravce razvoja u svojim zajednicima podižu privredne kapacitete koji su u prethodnom periodu posrnuli i iznađu načine za korišćenje sopstvenih prirodnih resursa. 
 
Antić je napomenuo da postoje i problemi koje lokalne zajednice ne mogu da reše, a tiču se putne infrastrukture ali i revitalizacija pojedinih privrednih subjekata u kojima postoje dugogodišnji nerešivi pravno imovinski odnosi
 
- Okrug je vrlo heterogenog i mešovitog nacionalnog i etničkog sastava, ali bez obzira na sve različitosti koje imamo u jednom smo isti, a to su veliki stepen nezaposlenosti bede i nemaštine nerazvijene putne privrede i neiskorišćenost kapaciteta koje imamo. Moramo da se ujedinimo oko istih ciljeva, a to je da poboljšamo život našeg stanovništva. Nemoguće je da sve uradimo bez podrške Vlade Srbije  – kazao je Antić.
 
Gradonačelnik Vranja je kazao da se skup o strategiji razvoja juga Srbije održava u skladu sa dogovorom koji je postignut na sastanku sa premijerom Vlade Srbije Ivicom Dačićem 18. marta u Nišu. 
 
Načelnik okruga Budimir Mihajlović kazao je da je predlog Vlade Srbije o formoiranju Saveta za ekonomski preporod juga Srbije dobar ali da ga treba do detalja precizirati.
 
-Moj predlog je da se usvoji program finansijske podrške velikim sistemima poput “Simpa” i “Jumka”,” Tigra “,Petoletke” jer upošljavaju veliki broj radnika.  Formirati fond za razvoj malih srednjih preduzeća sa budžetom od 100 miliona evra za finansiranje svih projekata a da porednost imaju proizvodnja i privreda mnogo radnika. 
 
Za razvoj juga Srbije od značaja je završetak Koridora 10, gasovoda železnice ali i  da Vranje preraste u  univerzitetski centar, jer imamo preko 4.000 studenata – kazao je Mihajlović.    
 
Gradonačelnik Vranja Zoran Antić, imenovan je za koordinatora Pčinjskog okruga u zajedničkoj izradi planova za rešavanje  problema južne Srbije. 
 
Prema preporuci ministarke Kalanović nakon današnjeg sastanaka sa predsednicima opština okruga treba da se definišu planovi razvoja ovog područja i dostave ministarstvu za regionalni razvoj do 5. aprila 2013. 
 
Na osnovu tih planova biće definisani dugoročni i kratkoročni predlog mera za rešavanje pitanja juga Srbije. Predlog mera biće dostavljen premijeru Dačiću na sastanku koji će biti održan početkom maja.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: