Nazad

BEZBEDNJACI do STANA i za 100 evra mesečno

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 25.11.2018 - 12:42

Stambene kredite bezbednjaci će moći da dobiju i u evropskoj i domaćoj valuti. Kvadrat u Vranju - 330, u Beogradu - 550 evra.

U igri i dinarski i krediti u evrima FOTO: PA
Pripadnici snaga bezbednosti sa nerešenim stambenim pitanjem moći će nove kvadrate iz jeftine državne gradnje da kupe i dinarskim kreditom
 
Kako "Novosti" saznaju, zajmovi za pripadnike snaga bezbednosti podrazumevaće obavezno učešće od 10 odsto, otplatu do najviše 30 godina, dok će cena zavisiti da li će se opredeliti za dinarski ili kredit vezan za evre
 
U svakom slučaju, cena kvadrata neće prelaziti 550 evra sa PDV, koliko će iznositi najviša cena u Beogradu.
 
U kojim bankama će sve moći da podignu ove kredite, još nije poznato
 
Izvesno je samo da će to sigurno moći da učine u Poštanskoj štedionici, koja učestvuje u ovom državnom projektu jeftine stanogradnje i to kroz projektno finansiranje.
 
Najjeftiniji kvadrat biće u Vranju, 300 evra, a najskuplji u Beogradu - 500 evra. Na sve ove iznose treba dodati PDV od 10 odsto.
 
- Kamatna stopa biće kombinacija fiksnog dela od dva odsto i promenljive kamate na dinare, ili na evro, u zavisnosti za šta se opredeli dužnik - navodi izvor "Novosti".
 
Prema toj  raunici, kamata svakako neće premašivati 5,5 odsto kod dinarskih i 2,5 odsto kod kredita u evrima.
 
- Tako će, na primer, stan vredan oko 30.000 evra podrazumevati učešće u gotovini od 3.000 evra i ratu od oko 100 evra mesečno, odnosno, od oko 17.000 dinara ukoliko je reč o dinarskom kreditu - navodi sagovornik Novosti.
 
Iako zajam u domaćoj valuti trenutno nosi veću kamatu, kod njega nema rizika od promene deviznog kursa, što je slučaj sa ratama vezanim za evro.
 
Za ove zajmove već iduće godine moći će da konkurišu stalno zaposleni u bezbednosnim institucijama Republike Srbije: Vojsci Srbije, Ministarstvu odbrane, MUP, BIA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija
 
"U igri" su i penzioneri, i to oni koji su pravo na penziju stekli upravo u nekoj od ovih institucija.
 
Izgrađeni stanovi biće različitih površina i struktura - od onih najmanjih garsonjera površine 32 kvm, do četvorosobnih stanova do 92 kvm.
 
Kako je ranije najavljivano, prvi stanovi iz ovog programa trebalo bi da budu useljivi već u septembru iduće godine
 
Planirano je da ne bude nikakvih rang-lista, niti ispunjavanja bilo kakvih uslova za određenu kvadraturu. 
 
Stanovi će, ako ostane onako kako je prvobitno predviđeno, biti prodavani po redosledu kako se ko od bezbednjaka bude prijavljivao za ovu kupovinu, pišu "Novosti".
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: