Nazad

Borba protiv korone: Usvojene nove mere, kazne i do 500.000 dinara

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 10.05.2020 - 13:04

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima je odlučeno da zakonski minimum kazne u ovoj oblasti za pravna i fizička lica bude 50.000 umesto dosadašnjih 30.000 dinara.

Paprene kazne za izbegavanje dezinfekcije FOTO: Depositphotos
Novčanom kaznom u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice u sledećim slučajevima:
 
- Ako postupku epidemiološkog ispitivanja ne govori istinu i ne daje tačne i potpune podatke od značaja za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti, odnosno za otkrivanje, sprečavanje i suzbijanje epidemije te zarazne bolesti, kao i ako se po potrebi ne podvrgne određenim medicinskim ispitivanjima.
 
- Ako se ne pridržava naloga doktora u slučaju kada mu je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, odnosno izolacije, u skladu sa ovim zakonom.
 
- Ako se pre putovanja u zemlje u kojima ima zaraženih, kao po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih ovim zakonom kao i mera koje priroda bolesti nalaže.
 
- Ukoliko se se u skladu sa izdatim rešenjem sanitarnog inspektora, ne javlja zavodu odnosno institutu za javno zdravlje prema mestu boravka radi praćenja svog zdravstvenog stanja, odnosno, ako se ne pridržava naloga izabranog doktora.
 
- Ako se ne pridržava mere karantina.
 
- Ukoliko odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta.
 
- Ako obavlja proizvodnju i promet hrane a nije obavio obavezni zdravstveni pregled i ne poseduje propisno overenu sanitarnu knjižicu.
 
- Ako ne sprovodi mere propisane ovim zakonom i ne postupi po rešenju sanitarnog inspektora radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, u rokovima, pod uslovima i na način određen tim rešenjem.
 
- Ukoliko obolelo ne daje istinite podatke i ne pridržava se određenih mera i uputstava zdravstvene ustanove, odnosno naloga doktora, naročito u pogledu sprečavanja prenošenja bolesti.
 
Kazne za pravna lica
 
Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice u sledećim slučajevima:
 
- Ako ne sprovodi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju po epidemiološkim indikacijama.
 
- Ukoliko organizuje putovanje u zemlju u kojoj ima oboljenja koja predstavljaju pretnju po međunarodno javno zdravlje, i ne pridržavaju se obaveza koje nalažu da o tome obaveste Ministarstvo.
 
- Ako privremeno ne ustupi svoj objekat na korišćenje radi suzbijanja zarazne bolesti, odnosno epidemije te zarazne bolesti.
 
- Ukoliko ne sprovodi pružanje higijenskih usluga pod uslovima i na način kojim se sprečava pojava i širenje zaraznih bolesti.
 
- Ako iskopavanje i prenošenje lica umrlih od zaraznih bolesti ne vrši pod uslovima kojima se sprečava pojava i prenošenje zaraznih bolesti.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:

10.05.2020. , 15:10
Gluposti
Siri
11.05.2020. , 14:53
Baste kafica prepune,niko ne reaguje zaraza tamo je sigurna.