Nazad

"Borina nagrada" za "Veprovo srce"

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 19.03.2013 - 13:40

Zagrebački pisac Drago Kekanović ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Bora Stanković“ za 2012. godinu.

Kekanović

Ovu odluku doneo je žiri književne zajednice „Borisav Stanković“ iz Vranja, u sastavu Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Goran Maksimović, na sednici povodom „Borine nedelje“,  održanj  7. marta ove godine.

Kekanović je nagradu dobio za roman „Veprovo srce“ u izdanju Srpske književne zadruge.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović rekao je za OK Radio da je žiri u obrazloženju odluke naveo to da je Kekanovićev roman lep doprinos modernoj književnosti.

 

 

– U osnovi romana „Veprovo srce“ priča se o tragičnoj sudbini slavonskih Srba izgubljenih iz svog zavičaja, lišenih svoje najosnovnije tačke oslonca.

 

 

Oni su vođeni sudbinom koja im je uskratila sve. Njihovi životi, sećanje i priča o onome što je bilo, a čega više nema, satkano je u knjizi Draga Kekanovića koja je proglašena za najbolje delo u prošloj godini – kaže Mihailović.

 

Dobitniku Kekanoviću, koji živi i radi u Zagrebu, ovogodišnja „Borina nagrada“ biće dodeljena u Vranju, u petak, 29. marta, na kraju 47. po redu književne manifestacije „Borina nedelja“.

Kekanović je rođen 1947. godine u Slavonskoj Požegi, srednju školu završio je u Osijeku, dok je diplomirao na Filozofskom fakultetu, grupe Jugoslavenski jezici i književnost u Zagrebu.


Podsetimo da je Kekanoviću, za roman „Veprovo srce“, krajem januara odeljena ovogodišnja 17. po redu tradicionalna književna nagrada „Zlatni suncokret“, koju dodeljuje fabrika „Vital“ iz Vrbasa.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: