Nazad

Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević dobitnici BORINE NAGRADE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 20.03.2019 - 12:28

Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević dobitnici su ovogodišnje nagrade „Borisav Stanković“, saopštila je Književna zajednica koja nosi ime velikog pisca iz Vranja.

Zoran Davinić i Cera Mihailović, predstavnici Književne Zajednice FOTO: D. Ristić/OK Radio
Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Miro Lompar kao predsednik.
 
Istaknuti pripovedač i romansijer Branimir Šćepanović, poznat je i u međunarodnim okvirima po antologijskom romanu „Usta puna zemlje“.
 
U njegovom delu se prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe.
 
Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog.
 
Izuzetno uspešan kao dramski pisac, čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini, Siniša Kovačević je u romanu „Godine vrana“ dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu. 
 
Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je naisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman, stoji u obrazloženju žirija.
 
- Dodelom nagrade ovim autorima pokrivaju se svi žanrovi kojima se Borisav Stanković bavio, pripovedački, romansijerski i dramski – rekao je Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“.
 
Govoreći o novčanom delu nagrade, Mihailović je kazao da će odluka morati da se revidira, s obzirom na celokupnu situaciju sa finansiranjem manifestacije „Borina nedelja“, tokom čijeg odvijanja se dodeljuje nagrada koja nosi ime velikog pisca.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Велимир Булатовић
21.03.2019. , 15:59
Неко је рекао да бомбе и медаље не погађају оне које треба. Па зар овог што пропагира фашизам и тумара по Београду и пише о Београду упоређујете са нашим Бором?