Nazad

BRUKA: Vranjski ZC dužan 14 kirija za ambulantu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 30.07.2014 - 12:02

Zdravstveni centar u Vranju duguje skoro 3.000 evra vlasniku lokala u kome je smeštena ambulanta u naselju Sobina.

Ambulanta u Sobini ima 900 pacijenata

Kako saznaje OK Radio, za zakup prostorija vlasniku Dejanu Đorđeviću nije plaćeno 14 meseci po 200 evra, koliko je ugovorom predviđeno za mesečnu kiriju.

Tim povodom, Đorđević je tražio sastanak sa članom Gradskog veća Aleksandrom Stajićem, jer je rukovodstvo Zdravstvenog centra saopštilo da će grad „morati da pomogne u isplati dugovanja“.

Međutim, rukovodstvo Grada i ne razmatra takvu mogućnost.

– U Zdravstvenom centru su njemu rekli da će lokalna samouprava da pomogne oko isplate dugovanja 2.800 evra za zakup prostorija gde je smeštena ambulanta u Sobini i da će Grad u buduće da plaća tu zakupninu.

To svakako ne može i neće biti praksa lokalne samouprave, jer bi u tom slučaju trebalo plaćati zakupnine svih ambulanti na teritoriji Vranja, a za to sredstava u budžetu nema.

Onog trenutka kada se Dom zdravlja bude odvojio, onda ćemo morati to da plaćamo, a sada ne moramo.

Tada ne samo da ćemo plaćati kiriju već postojećih, nego ćemo otvarati i nove ambulante, a sigurno ih nećemo zatvarati – kaže Stajić.

On dodaje da je vlasnik lokala svaki nedostatak otklonio, što je od njega tražilo rukovodstvo Zdravstvenog centra.

 – Sada su mu dali novi uslov, a to je da ambulanta mora da ima 60 kvadrata. Vlasnik mi je rekao da će i to za vikend da reši.

Masa zdravstvenih kartona je otvorena u toj ambulanti i mi ćemo sve učiniti da pomognemo ljudima koji se tamo leče – kaže Stajić.

Sa druge strane, upravnik Doma zdravlja Nenad Mladenović napominje da ambulanta ne ispunjava osnovne uslove za rad, što za posledicu može imati kaznu tešku i nekoliko miliona dinara.

– Kada je ta ambulanta otvorena, dakle 10. maja 2012. godine, ona ni tad nije imala upotrebno rešenje zdravstvene inspekcije, već je otvorena na divlje.

Prostorije za intervencije moraju biti 16 kvadratnih metara, što u sobinskoj ambulanti nije slučaj. Inspekcija je opet došla 26. decembra 2013. godine i opet zatekla isto stanje, nakon čega je doneto rešenje da se ambulanta zatvori.

Ako bude napisala inspektorka prijavu, kazne su milionske. Takođe, da bi lekar dolazio svakodnevno, kao što i radimo, treba da postoji najmanje 1600 kartona, a tamo ih ima oko 900.

Znači, ni tu ne ispunjava uslove – kaže Mladenović.

Kada je reč o dugovanjima Zdravstvenog centra za neisplaćenu zakupninu, Mladenović ističe da će rukovodstvo Centra tražiti sastanak sa gradonačelnikom od koga će tražiti pomoć za isplatu ovog duga.

– Mi smo u teškoj finansijskoj situaciji, ali smo sve nasledili od prethodnog rukovodstva.

Uporedite samo utrošeni novac za reprezentaciju sa parama koje su date prethodnih godina.

Videćete da smo 10 puta manje potrošili na to, a da ne pričam o 22 tone benzina ili oko 3,4 miliona dinara uštede za šest meseci.

Znamo da dugujemo za zakup, znamo koliko dugujemo, ali smo u problemima i moraće Grad da nam pomogne – kaže Mladenović.

Njegove tvrdnje da ambulanta nema upotrebnu dozvolu zdravstvene inspekcije demantovao je prethodni direktor ZC koji je i otvorio ambulantu pre dve godine Uroš Trajković.

– To apsolutno nije tačno. Za svaku ambulantu, pa i za sobinsku, morali smo da imamo mišljenje i dozvolu Zavoda za javno zdravlje i imali smo.

Osim toga, dozvole smo morali da dobijemo i od zdravstvene i sanitarne inspekcije i dobili smo.

Godinu dana posle dobijanja dozvole, inspekcija je dala primedbu da u jednoj od prostorija nema tople vode i morao je jedan od prozora da bude zatvoren.

Nikakvih drugih problema nije bilo i tvrdim da dozvola inspekcije postoji – kaže Trajković.

Na kraju, da li dozvola i zaista postoji nismo uspeli da proverimo u zdravstvenoj inspekciji, jer se inspektorka Sunčica Petrović ne javlja na telefon.

Za sada je sigurno da ambulanta još uvek neće biti izmeštana iz sadašnjih prostorija, dok se ne postigne dogovor na koji način će problem biti prevaziđen.

Kako kaže upravnik Doma zdravlja, postoje tri varijante, a to su da bude izmeštena u objekat Mesne zajednice, Antituberkuloznog dispanzera ili da ostane tu gde je i sada, ali uz neophodne prepravke lokala.

autor: Aleksandar Aca Stojković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: