Nazad

Burad sa mirisom vanile

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 02.01.2013 - 11:45

Zoran Đorđević, 48-godišnji pinter iz Vranja, vlasnik je prestižne bačvarske radnje Barriljue, koja se pročula u zemlji i inostranstvu po barik buradima od najkvalitetnijeg srpskog hrasta, kitnjaka medunca.

Đorđević

Barriljue (barik) je francuska reč za drveno bure kapaciteta 225 litara, a čiji je oblik nastao u Bordou.

Srpski hrast naglašava arome badema, oraha i vanilije, tvrdi majstor Zoran, pa je potražnja za njegovim buradima od renomiranih proizvođača vina i rakija je sve veća.

Izradom buradi prvi je počeo da se bavi njegov deda Stojan, krajem 60-ih godina prošlog veka. Bio je samouk, zanat je naučio gledajući kako drugi rade.

Đorđevići su rodom iz planinskog sela Vogance iznad manastira Prohor Pčinjski, gde su uslovi za život bili veoma teški. Stojan je da savladao zanat u 51. godini, 1958. godine.

Odmah je u posao uključio sina Jovana, koji je postao poznat pinter u Klenikama, a potom u Vranju.

- Pinterski zanat je postao tradicija, sa 15 godina sam krenuo da radim sa dedom i ocem. Bilo je teško, radilo se ručno, ali moralo se.

"Sinko, ako savladaš zanat i posvetiš mu se bićeš priznat i cenjen i imaćeš svoj komad hleba", savetovao me je deda.

U Vranje je porodica došla krajem osamdesetih godina prošlog veka, a proizvodnja se stalno usavršavala.

Kvalitet buradi ne može da bude isti, Zoran svaki proizvod posmatra kao jedinstven, neponovljiv.

- Tokom proizvodnje barik buradi pratimo put hrastovine od šume do gotovog bureta. Sami nabavljamo drvo i vodimo računa o poreklu hrastovine.

Koristimo najkvalitetnija stoletna stabla kitnjak medunca, koji raste na nadmorskoj visini od 400 do 600 metara, a različite sorte vina traže različit hrast. Zahvaljujući tome, naša burad nemaju rok trajanja, ona su većina – navodi Zoran.

Svaka duga se struže iz balvana posebno, a onda stoje na otvorenom prostoru najmanje dve godine.

- Tokom proizvodnje duge se savijaju pregrejavanjem (barikiranjem), nakon čega ih pale na vatri naloženoj od otpadaka istog drveta. Postoje tri vrste dimljenja barik buradi jer plamen uobličuje u drvetu aromu, koju bure daje vino  rakiju – kaže Zoran.

Nakon izlaganja vatri, dobija se konačni oblik bureta, a posle brušenja, na burad se stavljaju pocinkovani obruči i svako bure isporučuje u zaštitnom pakovanju.

Zapremina buradi koje Zoran izrađuje za čuvanje vina su od 225, 300 i 600 litra.

- Pravih bačvara je u Srbiji malo. U Pčinjskom okrugu ima dva do tri pinter majstora, a isto toliko i u Vojvodini.

Za ostatak Srbije nemam tačan podatak, ali ih je malo, približno na jugu i severu zemlje. Voleo bih da me nasledi moj sin Milan, ali neka sam odluči.

Svaki posao ima svoje prednosti i nedostatke, a nedostatak ovog posla je što je uprkos napredovanju tehnologije do današnjih dana ostao težak i zahtevan posao, i psihički i fizički – kaže Zoran.

Zoranova bačvarska radnja izvozi burad u Italiju, Francusku, Češku, Makedoniju, Crnu Goru. Cene barik buradi se kreću između 250 i 300 evra.

Bure je prirodna ambalaža, zato pravo vino mora da ima i pravo bure.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: