Nazad

Čast OCU JUSTINU i u Rusiji

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 06.07.2018 - 08:05

Vranje - U okviru potpisanog Protokola o saradnji od iz 2012. godine, između Eparhije vranjske i Mitropolije belgorodske i starooskoljske iz Rusije, započeta je realizacija Projekta otvaranja Odeljenja Svepravoslavnog društva “Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski” u gradu Belgorodu.

Ikona Svetog Justina na Liturgiji u Belogorodu. Foto: Eparhija vranjska

Rad ovog društva će biti zasnovan na razvijanju srpsko-ruskih odnosa u duhovnom, naučnom i kulturološkom pogledu.

- Članovi odeljenja Svepravoslavnog društva u Belgorodu biće svi zainteresovani studenti Belgorodske Duhovne seminarije, ali i drugih univerziteta u Belgorodu, kao i drugi pravoslavni vernici koji će želeti da se približe srpskoj tradiciji i kulturi.

Ideja o otvaranju Odeljenja plod je dugogodišnje i uspešne saradnje Mitropolije belgorodske i starooskoljske i Eparhije vranjske, a inicijativu za otvaranje podneo je Nenad Bojkov, klirik Eparhije vranjske i student Belgorodske Duhovne seminarije
- kažu iz Eparhije vranjske.

Otvaranju odeljenja, prethodilo je i potpisivanje ugovora o saradnji, koji su u oktobru 2017. godine, potpisali Episkop vranjski Pahomije i protojerej Aleksej Kurenkov, rektor Belgorodske duhovne seminarije.

Odobrenje za otvaranje ovakvog Odeljenja, koje će prema oceni iz crkvenih krugova biti od međunarodnog značaja, dao je i predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih poslova Moskovske patrijaršije, Mitropolit volokolamski Ilarion.

Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski proslavljen je 14. juna i u Belogorodu, kada je služena Liturgija na ovaj praznik.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: