Nazad

Cera u borbi za spas vranjske kulture

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 03.07.2013 - 14:32

Književna zajednica „Borisav Stanković“ u Vranju neće odustati od protesta u znaku „Tri E“ koji podrazumeva estetiku, etiku i egzistenciju u kulturi, do ispunjenja svojih zahteva, najavio je u sredu njen urednik Miroslav Cera Mihailović.

Sa konferencije u Književnoj zajednici

Mihailović traži od gradskih vlasti hitno rešavanje statusa Književne zajednice i momentalni prekid političkog linča zaposlenih u Zajednici, kao i prestanak kršenja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava.

- Tražimo hitno izmirivanje dugovanja za proteklu „Borinu nedelju“ u bruto iznosu od 600.000 dinara i hitnu isplatu zarada za zaposlene za prvih šest meseci u 2013. godini.

 Tražimo održavanje javne debate u prisustvu medija uz obavezno učešće gradonačelnika i većnika zaduženog za resor kulture.

Neka javnost Vranja konačno sazna istinu o svemu što se događa u kulturnoj  politici lokalne vlasti prema institucijama  kulture, posebno prema Književnoj zajednici – navodi Mihailović.

On kaže da Književna zajednica traži smenu članova Gradskog veća koji su kao članovi ovog tela u prošlom sazivu učestvovali u „nezabeleženom kulturnom skandalu u novijoj srpskoj istoriji i naneli neprocenjivu štetu „Borinoj nedelji“ i nagradi „Borisav Stanković““.

 Urednik Književne zajednice pozvao je Grad Vranje da povodom odluke Poverenika za informacije od javnog značaja dostavi kompletnu  traženu dokumentaciju i da ne plaća kazne zbog neizvršavanja  svojih zakonskih obaveza, jer te kazne idu na teret građana.

-  Tražili smo podatke  koliko je gradska vlast u 2011. uplatila na račun novina „Vranjskih“ po bilo kom osnovu.

Neka javnost Vranja zna koga sve i na koji način ova vlast finansira.

Nemam ništa protiv finansiranja medija, ali neka to bude transparentno i neka se zna koliko se izdvaja i zašto – kaže Mihailović.

On je pozvao neke od lokalnih medija da prekinu sa izveštavanjem koje je inspirisano ličnim odnosom prema zaposlenima u Književnoj zajednici i da objektivno izveštavaju o Književnoj zajednici.    

Mihailović kaže da se ustanova protestom pridružila Srpskom književnom društvu i svima onima koji su nezadovoljni kulturnom politikom koja se vodi u zemlji i na lokalu.

On objašnjava da je u tom smislu Književna zajednica tražila poništavanje konkursa za projekte u kulturi raspisane od strane Gradskog veća zato što je prekršen Zakon o kulturi.

Prema njegovim rečima posebno iritira činjenica da je rad Komisije odlukom GV plaćen.

Mihailović ocenjuje da su u stvari plaćeni „nakaradnost i nekompetentnost, nestručni članovi koji su načinili toliku štetu ne samo kulturi grada, već i kulturi Srbije“.

Zakon o kulturi se  prema njegovim rečima na ovaj način omaložava i izvrgava ruglu, jer se o projektima odlučuje po „burazerskoj osnovi“.

- Konkurs je najkasnije trebalo da bude raspisan u oktobru prošle godine, a on je raspisan u februaru ove.

Članovi komisije koji odlučuju o projektima su apsolutno nekompetentni. Uz to, zakon ne dozvoljava da to budu članovi Gradskog veća – napominje Mihailović.

On je napomenuo da ovaj protest zluoupotrebljavaju i oni radnici u kulturi koji su za vreme bivše vlasti bili pre eksponenti te vlasti u kulturi nego što su obavljali posao kulturnih poslenika, priključujući se protestu koji je potpuno opravdan.

- Želim da napravim diastancu od svih onih koji su uživali blagodeti te vlasti počev od finansiranja prevoda njihovih knjiga do putovanja u inostranstvo zbog učešća na raznim sajmovima.

Književna zajednica je alarmirala javnost još pre tri godine stanjem u kulturi na lokalu tako da ona samo nastavlja sa svojom akcijom spasavanja onoga što se spasti može – kaže Mihailović.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: