Nazad

CESID: Rezultati istraživanja ŽIVOT U DOBA PANDEMIJE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 02.04.2020 - 10:17

Istraživanje koje je sproveo CeSID, pokazalo je da su 59 odsto građana optimisti u vezi sa daljim očekivanjima od države u borbi sa Covid - 19.

Istraživanje na teritoriji cele Srbije. Foto: CeSID

CeSID je pitao građane kako se osećaju za vreme pandemije, čime se bave, šta im nedostaje, a istraživanje je sprovedeno na teritoriji čitave zemlje.

- Želeli smo da saznamo i kako ocenjuju Vladine mere u borbi protiv Covid-19 i koliko ih poštuju.

CeSID je kao odgovorna organizacija sproveo istraživanje javnog mnenja s ciljem da pomogne donosiocima odluka da bolje razumeju život građana u vanrednom stanju i da shodno tome planiraju i neke svoje buduće aktivnosti
- navode iz ove agencije za istraživanje javnog mnenja.

Istraživanje je sprovedeno onlajn u period od 26. do 29. marta.

Rezultati istraživanja su pokazali da većina građana smatra da su dobro informisani o Covid - 19, i to čak njih 69 odsto.


Informacije o Covid - 19 se najčešće dobijaju putem TV i to kod 61 odsto ispitanika  i onlajn portala 19 odsto.

Takođe, 48 odsto građana je zadovoljno komunikacijom državnih organa, a oni koji su nezadovoljni navode kao prvi razlog da očekuju da struka ima važnu ulogu, i to čak njih 31 odsto
.

Usvojenim merama Vlade Srbije je delimično zadovoljno 52 odsto građana, a potpuno 26 odsto. Zaštitne maske nosi 76 odsto građana, a rukavice često ili stalno nosi 67 odsto građana.

Od ukupnog broja ispitanika, čak 69 odsto njih je zadovoljno radom epidemiologa, stručnjaka i lekara u borbi protiv Covid - 19.

Na pitanja šta im nedostaje i kako se osećaju, 57 odsto ispitanika navodi da im najviše nedostaju prijatelji i bliski ljudi,
slede izlasci i šetnje sa 24 odsto.

Za vreme vanrednog stanja 49 odsto građana troši svoje vreme na gledanje filmova, seriji i zabavnog sadržaja.

Kao najveći problem za vreme vanrednog stanja vidi samoizolaciju, a zatim nedostatak maski i zaštitne opreme
, njih 30 dsto.

Zabrinutost je dominantno stanje kod 30 odsto građana. Sledi vera da će biti bolje kod 29 odsto građana.





 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: