Nazad

Da li ste pod pritiskom?

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 08.04.2013 - 13:27

Pod sloganom „Da li ste pod pritiskom?“ u Vranju je uličnom akcijom u centru grada obeležen Svetski dan zdravlja.

ulicna akcija u centru Vranja

 

Građani su imali priliku da provere svoj krvni pritisak, nivo šećera u krvi, dobiju savet za unapređenje sopstvenog zdravlja. 
 
Akciju su organizovali Zavod za javno zdravlje, Centar za prevenciju Doma zdravlja Crveni krst i Medicinska škola „dr Izabel Emsli Haton“. 
 
Prema podacima ZZJZ bolesti sistema krvotoka najčešći su uzrok umiranja u Pčinjskom okrugu.
 
Povišen krvni pritisak je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i odgovoran je za nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti. 
 
U Pčinjskom okrugu u 2012. godini više od jedne petine odraslog stanovništva javilo se lekaru zbog bolesti sistema krvotoka, od kojih je 80 odsto sa povišenim krvnim pritiskom. 
 
Prema rečima doktorke Maje Nakić faktori rizika za nastanak hipertenzije uključuju pušenje, nepravilnu ishranu, fizičku neaktivnost.
 
 - Cilj ove akcije je ukazivanje na faktore rizika za nastanak povišenog krvnog pritiska i promovisanje zdravih stilova života. Promenom načina života osoba može da utiče na faktore rizika. Hipertenzija je jedna od najčećših bolesti srca i krvnih sudova – kaže doktorka Nakić.
 
Građanima je u akciji deljen edukativni materijal sa zdravstveno vaspitnim sadržajem.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: