Nazad

Dan oslobođenja: Napredak i bolji život naša JEDINA BUDUĆNOST

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 04.10.2019 - 13:02

Obeležavanje 4. oktobra Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu nastavljeno je polaganjem venaca kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju i odavanjem pošte stradalim ratnicima iz Vranja i okoline.

Počast stradalim ratnicima FOTO: vranje.org.rs
Čestitajući svim građanima 4. oktobar gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da su slavne stranice ove zemlje ispisivane rodoljubljem srpskog naroda kroz vekove. 
 
- Odlučnost i nepokolebljiva volja za slobodom lomile su svaki pokušaj stranih zavojevača da srpsku rodnu grudu načine podaničkom, da našu nezavisnost prevedu u ropstvo
 
Proboj Solunskog fronta, koji je najavio početak kraja Velikog rata, delo je najslavnijeg naraštaja u istoriji naše otadžbine. 
 
Večito razapet između interesa velikih sila, naš nacionalni identitet, izdržao je breme ratova i stradanja, a ishod Velikog rata u velikoj meri odredio je mali ponosit narod sa Balkana - rekao je gradonačelnik Milenković. 
 
On je dodao da je čuvanje izvojevane slobode odgovornost pred kojom ne smemo da pokleknemo.
 
- Odgovornim radom i strateškim planiranjem gradsko rukovodstvo nastavlja da unapređuje uslove za razvoj lokalnih kapaciteta u svim životnim oblastima. 
 
Razvoj, napredak naše zajednice i bolji život sugrađana je naša jedina prava budućnost - naglasio je gradonačelnik. 
 
Predsednica GO Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Olivera Đorđević, čestitajući praznik Vranjancima, istakla je važnost obeležavanja ovog i ostalih datuma iz slavne srpske istorije
 
- Veoma je važno da naša pokoljenja od malih nogu učimo kako se voli i kako se brani domovina, kao i da to treba da nose u srcu
 
To se uči u porodici ali i negovanjem slobodarske tradicije srpskog naroda - istakla je ona. 
 
Ispred Spomen-kosturnice na Šapranačkom groblju vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom, služio je parastos poginulim ratnicima. 
 
Vence su položili rukovodstvo grada Vranja, predstavnici Vojske Srbije, Pčinjskog upravnog okruga, gradske opštine Vranjska Banja, PU Vranje, BIA, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR – a, političkih stranaka i obrazovnih ustanova
 
U programu su nastupili učenici Ekonomsko–trgovinske škole i hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: