Nazad

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Nijedna žena manje, nijedna mrtva više!

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 19.05.2020 - 11:09

Povodom 18. maja, nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, SOS telefon Vranje je objavio podatke koji govore da su, tokom trajanja vanrednog stanja u Srbiji, žene bile ugroženije u porodično-partnerskim odnosima nego inače.

Situacija za žene nepovoljnija tokom pandemije FOTO: SOS telefon Vranje
Prema podacima SOS Telefona Vranje (0800 001 017) za pružanje besplatne podrške ženama i devojkama sa iskustvom nasilja, u periodu od proglašenja vanrednog stanja 15. marta, broj poziva žena i devojaka u uslovima epidemije korona virusa je povećan
 
- Do 10. maja 2020. godine, SOS telefon Vranje registrovao je 220 poziva. U odnosu na isti period prošle 2019.godine, broj poziva je povećan za 25%
 
Karakteristično je da smo u prvih 10 dana maja 2020. godine zabeležile isti broj poziva kao tokom celog maja 2019. godine (67 poziva) - ističu iz SOS telefona Vranje. 
 
U uslovima pandemije COVID-19, situacija za žene i devojke bila je nepovoljnija nego ranije, imajući u vidu ograničenje kretanja i izolaciju koja se sprovodi zbog zdravstvene zaštite od korona virusa, ocenjuju iz SOS telefona Vranje. 
 
Oni ukazuju da je opasnost od smrtnog ishoda bila veća jer su žrtve bile primorane da borave sa nasilnicima neprekidno i do 84 časa u uslovima policijskog časa.
 
Prema medijskim izveštajima, u Srbiji je od početka godine najmanje sedam žena ubijeno u porodično – partnerskom nasilju, od strane partnera ili člana porodice.  
 
Podaci za poslednje dve decenije govore o više od 300 ubijenih žena. Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem ili nožem
 
Ovo nije precizan broj ubijenih žena imajući u vidu podaci su prikupljani iz medijskih izveštaja jer zvanična statistika o broju ubijenih žena u Srbiji u kontekstu porodično-partnerskog nasilja ne postoji, tako da broj stradalih žena može biti čak i veći.
 
U Srbiji, nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja, obeležava se od 18. maja 2017. godine,  a inicijativu je pokrenula MŽPN (Mreža žena protiv nasilja) kao reakciju kada je u samo tri dana maja 2015. godine, sedam žena izgubilo živote u porodično-partnerskom nasilju.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: