Nazad

Danas je VIDOVDAN

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 28.06.2020 - 11:41

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vidovdan, vekovni crkveni i nacionalni pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u boju s Turcima na Kosovu polju 1389. godine.

Gazimestan, arhivska fotografija. Foto: S.Tasić/OK Radio

Vidovdan je nepokretni verski praznik koga praznuju Srpska pravoslavna crkva (15. juna po julijanskom kalendaru, 28. jun po gregorijanskom) i Bugarska pravoslavna crkva i jedan je od najvećih srpskih praznika.
 
Kod Srba je poznat pod nazivom Vidovdan, a kod Bugara Vidovden ili Vidov den.
 
Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum.

 
Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371-1389) i tzv. propast Srpskog carstva, pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.
 

Sveti Vid
 
O poreklu narodnog naziva za ovaj praznik postoji više verzija, ali nijedna nije dokazana odnosno potvrđena.
 
Po jednoj je ovaj praznik nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida,
koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog.
 
Ovo su neki od važnijih događaja koji su se desili na Vidovdan:
 
KOSOVSKI BOJ

 
Treba svakako početi od 1389. godine, tj. od bitke na Kosovu,  gde se dogodio sukob srpske vojske pod vođstvom kneza Lazara i turske vojske pod vođstvom sultana Murata.
 

Ovaj boj podrazumeva žrtvovanje za više vrednosti i opredeljenje za duhovno naspram materijalnog. Odricanje kneza Lazara  od ovozemljske slave postalo je osnova srpskog nacionalnog etnosa.
 
Kult ovog praznika dodatno se učvrstio za vreme romantizma, jer je buđenje nacija bilo neminovna činjenica ovog pokreta.
 
SARAJEVSKI ATENTAT
 
Takođe na Vidovdan, ali 1914. godine, desio se atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu u Sarajevu od strane Gavrila Principa, što je pokrenulo Prvi svetski rat.
 
VERSAJSKI SPORAZUM

 
Na Vidovdan 1919. potpisan je Versajski sporazum sa Nemačkom, čime je završen Prvi svetski rat. Nemačka je u skladu sa ovim ugovorom morala priznati da je isklučivi krivac za Prvi svetski rat.
 

VIDOVDANSKI USTAV
 
Davne 1921. godine srpski kralj Aleksandar Karađorđević doneo Vidovdanski ustav, Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovaj ustav važio je do 6. januara 1929. godine.
 
Usvajanje ovog ustava donelo je velike političke sukobe u tadašnjoj SHS.

 
MILOŠEVIĆEV GOVOR I ODLAZAK
 
Na Vidovdan1989. godine obeleženo je 600 godina Kosovske bitke, Miloševićevim govorom na Gazimestanu, a 2001. Slobodan Milošević je izručen tribunalu u Hagu.



 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: