Nazad

Danas počinje 11. P(h)antomfest u Vranju

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 13.12.2023 - 09:30

Jedanaesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest otvoriće 13. decembra u 20 časova u Pozorištu „Bora Stanković“ zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala, Bojan Jovanović, glumac i umetnički rukovodilac Pozorišta, i Zorica Jović, članica privremenog organa grada Vranja.

Foto:Promo
Pre samog čina svečanog otvaranja, o prerano preminulom reditelju i dragocenom saradniku festivala, poznatom makedonskom pantomimičaru Trajčetu Gjorgievu, govoriće Snežana Simonović, Nebojša Novković i Bojan Jovanović.  
 
Zatim će biti prikazan kratki film o Trajčetu, nakon kojeg će Članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje izvesti kolaž najboljih etida pod nazivom „Omaž“, koje je on uradio s njima proteklih godina. 
 
Drugog festivalskog dana, 14. decembra, od 20 časova u Pozorištu „Bora Stanković nastupiće svetski poznati pantomimičarski duo iz Nemačke Bodeker-Neander sa predstavom „Déjà-vu?“. Publika u Vranju biće privilegovana da pogleda vrhunski vizuelni izraz prepun rafiniranog humora i iluzija. Poetsku avanturu u kojoj se Bodeker-Neander upuštaju preko nadrealnih pejzaža i utopije u potragu za snovima od kojih su želje napravljene.
 
Aleksander Neander (Alexander Neander) i Volfram fon Bodeker (Wolfram von Bodecker) štićenici su velikog Marsela Marsoa (Marcel Marceau), verovatno najvećeg i najuticajnijeg pantomimičara svih vremena. Obojica su završili njegovu čuvenu školu pantomime “Ecole Internationale de Mimodrame de Paris”, nakon koje su nastupali sa svojim učiteljem. Nemamo često priliku da u Srbiji vidimo ovakvu klasu pantomimičara.
 
„Njih dvojica su iskusni, umetnički savršeni, virtuozi svog žanra“, pisao je o  Bodekeru i Neanderu poznati list Frankfurter Allgemeine Zeitung
 
Makedonski velikan pantomime Trajče Gjorgiev režirao je svih deset predstava u produkciji Međunarodnog festivala P(h)antomfest u Vranju, koje su svoje premijere imale na dosadašnjih deset izdanja festivala. Mnoge od njih izvođene su u zemlji i inostranstvu, a neke su dobile i značajne nagrade. Trajče je pomogao da se gluva i nagluva lica kroz univerzalni jezik pantomime izvuku iz sveta tišine gde su među nama živeli kao fantomi i stave na pozornicu kako bi pokazali da mogu isto što i čujući ljudi, ako ne i bolje. Za nesebičan rad sa članovima Udruženja gluvih, zalaganje za širenje pantomime kao umetnosti i pomoć u realizaciji i razvoju festivala Trajče Gjorgiev je na prošlogodišnjem jubilarnom desetom festivalu dobio od P(h)antomfesta plaketu "Zlatni P(h)antom“.
 
Ulaz na predstave je besplatan!
 
Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.
 
P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: