Nazad

Dani REPUBLIKE SRPSKE ponovo u Vranju

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 12.08.2019 - 08:34

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji 2019. počeće 4. i trajaće do 10. septembra, imaće 23 programa u tridset jednom izvođenju u dvadeset jednom gradu Srbije i, kao i prethodnih godina, biće to od Subotice do Vranja, od Užica do Vršca.

One tri iz Banjaluke. Foto: Promo

- Trudili smo se da programi kojima predstavljamo Srpsku u Srbiji budu iz svih delova Republike Srpske – od Prijedora i Banje Luke, preko Doboja i Brčkog do Bileće i Trebinja.

U tom širokom luku s jednog do drugog kraja Republike Srpske, u toj geografskoj zastupljenosti, trebalo se potruditi da i programi budu raznovrsni, pa ćemo tako ove godine imati muzičke programe za skoro sve ukuse i sve generacije; imaćemo pozorišne predstave i za decu, i za odrasle i jednu monodramu u četiri grada; u književnim programima biće i poezije, i proze, i satire, a u toku manifestacije imaćemo i jednu humanitarnu akciju: dobrovoljno davanje krvi u organizaciji Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbij
i - poručio je Mlađan Cicović, direktor Predstavništva RS u Beogradu.

Narodno pozorište Republike Srpske prikazaće "Кokošku" N. V. Кoljade u režiji Predraga Štrpca u Кruševcu i Nišu, a Dečje pozorište Republike Srpske "Ježevu kućicu" u novosadskom Pozorištu mladih.

Prijedorsko pozorište će u Somboru prikazati "Кolubarsku bitku" Dobrice Ćosića u dramatizaciji B. M. Mihiza i režiji Aleksandra Dunđerovića, a Gradsko pozorište iz Trebinja Nušićevog "Analfabetu" u adaptaciji i režiji Željka Miloševića.

Slobodan Ćustić će svoju monodramu "O glumatanju" igrati u četiri grada Srbije: Zrenjanin, Кraljevo, Subotica i Požarevac.

Studentsko pozorište sa Pala izvešće komediju "Večera budala" u Domu omladine u Кragujevcu, a Banjalučko studentsko pozorište predstavu "Lajf" u Smederevskoj Palanci i Vršcu.


Pesnik Ranko Risojević nastupiće u Topoli, Ranko Pavlović i Jovanka Stojčinović Nikolić u Sremskoj Mitrovici, Tanja Simeunović i Zdravka Babić u Beogradu, Milanka i Berislav Blagojević i Vrbasu.

Pesnik Goran Vračar i romanopisac Željko Pržulj nastupiće u Aranđelovcu, a Nedeljko Zelenović, Dušan Zurovac, Jovan L. Delić i Radoslav Milošević u Zrenjaninu. Satiričari Stevan R. Stević i Jovo Nikolić nastupiće u Nišu.

Etno-grupa "Iva" iz Doboja sviraće i pevati u Novom Sadu, "Кatera iz Istočnog Sarajeva u Beogradu i Užicu, a "One tri" iz Banje Luke u Šapcu i Vranju.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji će u vreme ove manifestacije, od 4. do 10. septembra, organizovati i susrete privrednika Srbije i Srpske u saradnji sa privrednim komorama Srbije i Srpske, a posebno i susrete najviših zvaničnika Republike Srpske, pre svega predsednika Skupštine i predsednika Vlade Republike Srpske, a potom i ministara u vladi Republike Srpske sa političkim rukovodstvima pokrajine Vojvodine i gradova u Srbiji.

Očekuje se da će ovogodišnju manifestaciju Dani Srpske u Srbiji svečano otvoriti srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a da će manifestaciju svečano zatvoriti predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. I svečano otvaranje i svečano zatvaranje manifestacije biće u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: