Nazad

Dodeljene novinarske nagrade „Slađana Veljković“ FOTO

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 09.09.2020 - 10:17

U etno-vili „Jefimija u Preobražanju kod Vranja dodeljene su novinarske nagrade za reportažu koje nose ime prerano preminule novinarke „Novosti“ i Novina "Vranjskih",Slađane Veljković.

Dejan Dimić, Jelena Ćosin, Jelena Marinović, Radoman Irić FOTO: G. Mitić/OK Radio
Nagradu već drugu godinu za redom dodeljuje Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vrahja. 
 
Nagrade ove godine nisu dodeljene 8. jula, na dan smrti Slađane Veljković, ali su tog dana, zbog pandemije virusa korona, objavljena imena laureata.
 
Na konkurs je pristiglo ukupno 86 radova. Stručni žiri saglasio se oko imena dobitnika.
 
Ove godine žiri je radio u sastavu Momčilo Popović, šef deska "Večernjih novosti", Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica "Južnih vesti" i Bratislav Ilić novinar TV Prva i B92. 
 
Novčani deo nagrada dodeljuje kompanija Alfa plam iz Vranja, a novčani deo nagrade specijalno priznanje za reportažu o virusu korona koju je nametnula naša stvarnost, obezbedila je Hemijska industrija Vranje (HIV).
 
Nagrada za novinarski poduhvat pripala je Radomanu Iriću, novinaru iz Vranja. Po oceni žirija nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima pripala je Dejanu Dimiću uredniku portala Vranje njuz. 
 
Priznanje za najbolju reportažu pripalo je Jeleni Marinović, novinarki iz Niša za priču „Pristojan krov nad glavom, pre zime, imperativ za malu Nađu".
 
Za reportažu „Obolela od korone, majka joj umrla, izbačena iz stana" nagrađena je Jelena Ćosin, novinarka "Novosti" iz Niša.
 
Dobitnike nagrada i njihove kolege je pozdravila gradska većnica za kulturu i informisanje Vranja, Zorica Jović, koja se biranim rečima podsetila stvaralaštva Slađane Veljković
 
U ime žirija, prisutnima je odluku o nagrađenima obrazložio Bratislav Ilić koji je kazao da je reportaža pomalo zapostavljeni žanr poslednjih godina i da je ova nagrada podsticaj novinarima da se vrate ovoj značajnoj žurnalističkoj formi.
 
- Ljudski je grešiti, pa je možda grešio i ovaj žiri, ali sam siguran da kada greše političari i oni koji odlučuju o našim sudbinama, posledice su mnogo teže - kazao je Ilić.
 
Slađana Veljković bila je cenjeno ime u svetu novinarstva, jedna od najboljih na jugu Srbije
 
Britkog stila, prepoznatljivom strašću i posvećenošću, činjenicama umesto improvizacijama, ostavila je upečatljiv trag u srpskom novinarstvu.

Foto Galerija

Dodela novinarskih nagrada "Slađana Veljković"

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: