Nazad

Dogovorene naredne aktivnosti u borbi protiv TRGOVINE LJUDIMA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 24.06.2020 - 09:32

Udruženje građana Atina sprovodi projekat u okviru zajedničkog programa Evropske Unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“ i akciju „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“ u periodu od maja do decembra 2020. godine u pet gradova u Srbiji: Subotici, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Nišu i Vranju.

Dogovorene su i operacionalizovane naredne projektne aktivnosti FOTO: Udruženje Atina
U ponedeljak i utorak, 22. i 23. juna, u Vranju su održana dva sastanka različitih predstavnika članica Lokalnog tima u Vranju sa predstavnicima Udruženja građana Atina i partnerima sa ciljem upoznavanja šireg tima sa projektom i aktivnostima, kao i utvrđivanje trenutnih lokalnih kapaciteta i mehanizama za reagovanje u slučajevima radne eksploatacije
 
Prvom sastanku su prisustvovali koodrinator lokalnog tima, zajedno sa po jednim predstavnikom Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, inspektorata za rad i tržišne inspekcije, kao i Nacionalne službe za zapošljavanje
 
Na samom sastanku dogovorene su i operacionalizovane naredne projektne aktivnosti koje će imati za cilj podizanje nivoa svesti šire javnosti o problemu radne eksploatacije.
 
Drugi sastanak podržao je istraživanje koje se odnosi na analizu dostupnih usluga za žrtve trgovine ljudima na lokalnom nivou formiranih na osnovu Odluka o osnivanju lokalnih usluga u okviru socijalne zaštite kao i drugih relevantnih dokumenta od značaja za zaštitu žrtava trgovine ljudima. 
 
Za ove prilike, kreiran je upitnik koji je pre svega namenjen profesionalcima iz domena socijalne zaštite, ali i drugih sistema koji imaju mandat i iskustvo u pružanju podrške žrtvama trgovine ljudima na lokalnom nivou. 
 
Organizovan je grupni intervju sa profesionalcima iz sistema socijalne, ali i drugih sistema zaštite i podrške koji imaju usluge namenjene žrtvama ili pružaju usluge koje mogu da koriste žrtve trgovine ljudima (zdravstvena zaštita, obrazovanje, pravna pomoć i savetovanje, lokalne organizacije civilnog društva, romske organizacije, Crveni krst). 
 
Grad Vranje se usvajanjem Deklaracije o borbi protiv svih oblika trgovine ljudima u Skuštini grada 2018. godine, jasno deklarisao da želi da živi u skladu sa principima slobodnog društva gde se poštuju osnovna ljudska prava - pravo na život, slobodu izbora na slobodu kretanja, te tako i Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima stalno radi na unapređenju postojećih mehanizama za prevenciju kao i na borbi protiv trgovine ljudima.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: