Nazad

Dom zdravlja spreman za odvajanje

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 06.02.2013 - 11:00

Dom zdravlja u Vranju jedna je od 17 zdravstvenih ustanova u Srbiji koja je dobila sertifikat o akreditaciji za naredne tri godine.

Dom zdralvja Vranje

Doktor Nenad Mladenović, odskorašnji upravnik Doma zdravlja u Vranju, kaže da su sertifikati dodeljeni za postizanje kvaliteta u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima.

- Kvalitet u zdravstvenoj zaštiti kontrolisala je komisija Ministarstva zdravlja koja je boravila u Vranju od 9. do 12. decembra 2012. godine u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“- DILS.

Projekat se finansira iz kredita Svetske. Ona je obišla sve službe Doma zdravlja, proveravala dokumentaciju i razgovarala sa pacijentima, menadžmentom ali i sa predstavnicima lokalne vlasti.

Na osnovu toga je ocenjen rad ustanove  – kaže Mladenović.

Time su se, kaže Mladenović, stekli uslovi da Dom zdravlja bude izdvojen iz Zdravstvenog centra, da bude samostalan, finansijski nezavistan i održiv za dalje pružanje zdravstvene zaštite građanima Vranja.  

Prema njegovim rečima osnovni kriterijumi za ocenjivanje rada Doma zdravlja su broj pregleda u toku godine, broj pacijena koji imaju izabranog lekara ali i preventivan rad službi u sprečavanju kardiovaskularnih, kancerogenih oboljenja i dijabetesa.

- Uz sertifikat dobili smo i prosečan broj poseta po lekaru u Domu zdravlja na godišnjem nivou.

Ukupan broj pregleda je 5.9993 a prosečan broj opredeljenih pacijenata po lekaru je 1.350.

Jedan od kriterijuma bio je i broj pacijenata starijih od 65 godina koji su primili vakcinu protiv gripa.

Ove godine slabije je interesovanje pacijenata za tu vrstu zaštite, pa je i Dom zdravlja u tome podbacio – kaže Mladenović.

On napominje da je veliki deo posla oko akreditacije odradio bivši direktor Doma zdravlja Aleksandar Joksić.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: