Nazad

DS: Vlada zatvara "Simpo" i "Jumko"?!

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 20.06.2013 - 12:28

Prema navodima Gradskog odbora DS-a u Vranju, mere štednje Vlade Srbije lako bi u stečaj mogle da gurnu u najveća vranjska preduzeća, „Jumko“, „Zavarivač“ i „Simpo“.

Stefanović

Jedan od lidera DS-a u Vranju Goran Stefanović ocenio je da baš zbog takvih mogučnosti stav Vlade da teret krize neće osetiti  najsiromašniji apsolutno nije tačan.

Stefanović podseća da najsiromašniji radnici rade upravo u preduzećima koja su u restruktuiranju i upravo na njih će se preliti teret mera štednje.

Stefanović napominje da se „Jumko“, „Zavarivač“  i „Simpo“ većim delom oslanjaju na pomoć iz republičkog budžeta.

- Ne znamo koja su preduzeća koja do kraja godine idu u stečaj, jer se ta informacija čuva u najvećoj tajnosti. Oni koji zagovaraju mere štednje  nemaju nikakvu ideju, jer se ne zna gde će se utrošiti te pare koje će se uštedeti od navodnih subvencija.

One će otići u potrošnju, jer se potrošnje ne odriču ministarstva.

Zato pitamo Vladu i ministra privrede Mlađana Dinkića da li među 27 preduzeća koja do kraja godine idu u stečaj spadaju „Jumko“, „Zavarivač“ i eventualno „Simpo“ - objašnjava Stefanović.  

Stefanović kaže da je nejasno šta se desilo sa šest miliona evra koje je prošle godine Vlada odobrila „Jumku“ za podizanje kapaciteta i stabilno poslovanje kompanije u narednom dugoročnom periodu, sa dve hiljade stalno upošljenih radnika.

- Postoji velika opasnost da „Jumko“ završi na način kako predviđaju za ovu prvu grupu preduzeća koja bi trebalo da odu u stečaj i nakon toga u likvidaciju.

Pitanje je šta će biti i sa novčanim potraživanjima radnika koji imaju pravosnažne izvršne sudske presude koje treba da se naplate od „Jumka“i na naplatu čekaju od 2003. godine.

Šta će biti sa „Zavarivačem“ koji takođe ima svoje tržište i komkurentan proizvod u Srbiji i Evropi?

O tome svi ćute pa i sindikalci, koji se oglašavaju oko nekih manje bitnih stvari – kaže Stefanović.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: