Nazad

Ekološka katastrofa kod Bujanovca

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 09.05.2013 - 10:57

Posledice poplave koja je pre dva meseca zadesila sela bujanovačke opštine još uvek nisu sanirane.

Poplave kod Bujanovca

Kako se saznaje situacija je i dalje alarmantna u Levosoju jer je izlivanje rude jalovišta iz fabrike „Feldspat“ u tom selu uslovilo novu ekološku katastrofu.

Ruda je prema rečima dobrih poznavalaca ove problematike u poplavljenom području prekrila sve obradive poljoprivredne površine koje su se našle nizvodno.

Niko od nadležnih iz opštine Bujanovac do sada nije pokrenuo inicijativu da se uradi analiza zemljišta i poljoprivrednih kultura koje su tamo zasađene kako bi se utvrdio stepen zagađenosti i prisustvo otrovnih materija opasnih po zdravlje ljudi.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao OK Radio u zemlji ima teških metala i sumporne kiseline koja se koristi u flotaciji rude.

Basri Memeti iz Odeljenja  za urbanizam i zaštitu životne sredine u bujanovačkoj opštini kaže da on nema nikakvih saznanja o zagađenju zemljišta u Levosoju nakon poplava i da je ta problematika u nadležnosti odeljenja za poljoprivredu.

Sa druge strane, Aca Antić, načelnik Odeljenja za privredu, poljoprivredu i ekonomski razvoj u bujanovačkoj opštini  kaže da to nije u nadležnosti službe koju vodi.

- Naš zadatak je da utvrdimo štetu nakon poplava što smo i uradili na zahtev Štaba za vanredne situacije.

Tražili smo da se preduzmu i mere za saniranje štete na bedemim, da ponovo ne dođe do poplava. Zaštita životne sredine nije naš posao – kaže Antić.

Država je prema rečima nadležnih bujanovačkoj opštini opredelila 9 miliona dinara za nadoknadu štete od poplava u bujanovačkoj opštini, ali sredstva još uvek nisu uplaćena opštini.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: