Nazad

Ekološka katastrofa kod Vranja i dalje traje

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 09.01.2013 - 11:14

Ni posle tri nedelje od velikog pomora riba na Aleksandrovačkom jezeru leševi životinja nisu uklonjeni i prete da ozbiljno ugroze životnu sredinu.

Sa lica mesta

Protiv odgovornih u leskovačkom preduzeću „Veternica“ koje upravlja vodama u Pčinjskom okrugu podneta je krivična prijava za ugrožavanje životne sredine.

Rade Vasilev, predsednik udruženja „Zelena mreža Pčinjskog okruga“ za OK Radio kaže da je situacija sa mrtvim ribama postala alarmantna.

– Nisam ni slutio da će se na kraju dogoditi ovakav skandal. Nedopustivo je da leševe riba razvlače lešinari skoro 20 dana od dana uginuća.

Mi smo podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih u „Veternici“, a u utorak popodne zapisnik sa Aleksandrovačkog jezera sačinila je i vranjska policija.

Taj izveštaj poslužiće nam kao dokazni materijal u sporu protiv neodgovornih ljudi. Oni su bili da pokupe velike komade mrtvih riba, ali se voda otopila pre tri dana i svi leševi sa sredine jezera sada su na obali.

Najžalosnije u celoj priči je što u „Veternici“ pokušavaju da skinu odgovornost sa sebe, tvrdeći da oni nisu nadležni za stanje ekosistema na obali.

Za to je zadužen grad, ali zamenica gradonačelnika Bojana Veličkov kaže da se čekaju nekakvi rezultati iz instituta „Jaroslav Černi“ – kaže Vasilev.

Sa druge strane, zamenica gradonačelnika Bojana Veličkov tvrdi da o stanju na jezeru nije obaveštena.
 – Mene niko nije obavestio da tamo još ima mrtvih riba. Posetiću Aleksandrovac kako bi lično videla šta se tamo dešava.

Kontaktirala sam ljude iz kafilerije u Ćupriji i oni su već u jednoj turi odvezli određenu količinu leševa.

S obzirom da me od tada niko do danas ništa nije obaveštavao, smatrala sam da je taj problem rešen, ali sam sada zatečena informacijom koju sam od vas dobila.

U svakom slučaju tražiću od resornog Ministarstva da se celokupna nadležnost prebaci na grad Vranje, jer ovako ne ide.

Ne znam kakvim sredstvima „Veternica“ raspolaže i koliko dobija od Ministarstva za održavanje vodenih površina, samo znam da ovo ovako ne funkcioniše i da svoj posao ne rade kako treba – kaže Veličkov.

Veliki i drugi po redu pomor riba u Aleksandrovačkom jezeru dogodio se 20. decembra prošle godine zbog nedostatka kiseonika pod zaleđenom vodom na površini jezera.

Pomoru je doprinelo i prisustvo modro zelenih algi koje troše velike količine kiseonika.

Tom prilikom uginulo je oko tone i po somova, belih riba, tostolobika i amura.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: