Nazad

EU pomaže vranjsku energetiku

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 25.10.2012 - 17:23

Početak radova na izgradnji nove trafo stanice Vranje 4 svečano je u četvrtak obeležen u selu Trebešinje.

Sa lica mesta
Događaju su između ostalih prisustvovali šef Delegacije EU Vensan Dežer, v.d. direktora preduzeća „Elektromreža Srbije“ Nikola Petrović i gradonačelnik Vranja Zoran Antić. 
 
Izgradnjom nove trafo stanice nadomak Vranja i njenim povezivanjem na 400 i 110 kilovoltnu mrežu obezbeđuje se dugoročno, sigurno i kvalitetno napajanje električnom energijom jugoistočne Srbije. 
 
– Ovom stanicom elektrodistributivna mreža u Vranju i okolini dobijaju kvalitetno i sigurno napajanje transformacijom sa najvišeg naponskog nivoa - kazao je direktor EMS Petrović. 
 
Ukupna sredstva neophodna za realizaciju projekta su 19 miliona evra, pri čemu je Evropska unija kroz donaciju obezbedila 15,5 miliona, a „Elektromreža Srbije“ iz sopstvenih sredstava 3,5 miliona evra. 
 
– Ovo je veoma bitan dan za srpsku energetiku. Ovo je vrlo važan projekat ne samo za Vranje, već i za celu Srbiju. Evropska unija će i u budućnosti finansirati ovakve poduhvate, jer će ova trafo stanica spajati Srbiju sa zemljama u okruženju. Biće jeftiniji i uvoz i izvoz struje - kazao je Dežer. 
 
Izgradnji trafo stanice Vranje 4 prethodila je izgradnja značajnog elektro energetskog koridora za Srbiju u vidu dalekovoda od Niša do makedonske granice. 
 
Ugovori o projektovanju, gradnji i nabavci opreme potpisani su početkom 2012. godine, a puštanje u pogon buduće transformatorske stanice je planirano polovinom  2014. godine. 
 

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: