Nazad

EU Progres dobija naslednika

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 26.03.2014 - 10:32

Vranje - Zapošljavanje 300 ljudi, stvaranje uslova za otvaranje još 3.000 novih radnih mesta u narednih pet godina kao i doprinos u privlačenju investicija od najmanje 30 miliona evra u južnoj i jugozapadnoj Srbiji, samo su neki od rezultata koje je Program evropskog partnerstva sa opštinama „EU PROGRES“ ostvario za četiri godine rada, rečeno je na završnom sastanku „EU PROGRES“ u Nišu.

Sa lica mesta FOTO: EU Progres

Tom prilikom prezentovano je 255 programa, koji su uz finansijsku podršku Evropske Unije, Vlada Švajcarske i Srbije realizovanih u 25 lokalnih samouprava južne i jugozapadne Srbije, među kojima se nalazi i Vranje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport  najavio je tom prilikom novi program “Evropski PROGRES” kojim će se nastaviti pomoć razvoju juga i jugozapada Srbije tokom naredne četiri godine.

- EU PROGRES je bio jedan od značajnijih i najsveobuhvatnijih programa, jer je doprineo ekonomskom napretku, poboljšanju infrastrukture, opštinskih usluga, zdravstva, pomoći socijalno ugroženim grupama, ravnopravnosti žena, unapređenju obrazovanja i kulture.

Iako se “EU progres” završava, pomoć razvoju juga i jugozapada Srbije biće nastavljena kroz novi program, “Evropski PROGRES” koji uskoro počinje – rekao je Devenport.

Ministar bez portfelja za evropske integracije Branko Ružić istakao je da su gradovi i opštine bile ključni partneri u okviru realizacije programa i da je program imao za cilj smanjenje razlika između razvijenih i nerazvijenih područja.

- U Srbiji postoji velika razlika između razvijenijih i manje razvijenih područja, ali sa „EU PROGRES“ imali smo za cilj upravo da smanjimo te razlike i omogućimo lokalnim institucijama da bolje iskoriste donatorska sredstva.

Aktivnosti u okviru Programa su upotpunile i napore republičkih i lokalnih vlasti da poboljšaju poslovno okruženje u ovom delu zemlje.

Gradovi i opštine koje su uključene u Program su bile ključni partneri u implementaciji, kao što su i najvažniji partneri u svim ostalim naporima da se osigura put Srbije u EU – kazao je Ružić

Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES potpomaže EU sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,9 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa 3,6 miliona evra.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: