Nazad

Generator pred velikim priznanjem

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 17.05.2014 - 09:25

NVO „Generator“ iz Vranja je ušlo u uži izbor za dodelu nagrade DUGA za 2013. godinu za svoja zalaganja u promociji prava LGBT populacije.

Jedna od akcija Generatora

Pored Vranjanaca, u užem izboru su i pevačica Marija Šerifović, reditelj  Stevan Bodiroža, Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i Tanje Miščević, šefa pregovarčkog tima Srbije sa EU.  

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila Gej Strejt Alijansa i ona se od prošle godine putem javnog konkursa dodeljuje povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), a za doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

- Nominovanje „Generatora“ za ovu nagradu je važno zato što predstavlja podršku i nama i svim ostalim hetero organizacijama koje rade na promociji prava LGBT populacije u Srbiji.

U vremenu kada je govor mržnje prema LGBT populaciji, pa i ostalim manjinama, veliki toliko da je izvršio ozbiljnu polarizaciju društva, verujemo da su zalaganja svih u borbi za inkluzivnu Srbiju jako važna.

Ova nominacija nam daje novu snagu i dodatnu motivaciju da nastavimo sa daljim radom na promociji demokratskih vrednosti i borimo se za poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana i građanki u Srbiji, uključujući tu i priradnike/ce LGBT populacije.

Mi ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima na terenu ali planiramo i širu akciju u saradnji sa relevantnim subjekatima, kao što su mediji, policija, tužilaštvo... u borbi protiv diskriminacije i govora mržnje – kažu u Generatoru.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije slavi se 17. maja svake godine.

Njime se obeležava dan kada je Svetska zdravstvena organizacija 1991. godine uklonila homoseksualizam iz svoje Međunarodne klasifikacije bolesti.

Ovaj dan treba da nas podseti i opomene da svakome pripadaju ljudska prava bez obzira na seksualnu orijentaciju.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: