Nazad

Gimnazijalac iz Vranja prvi na Bios olimpijadi u Rusiji

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 28.09.2019 - 11:15

Vukašin Trajković, učenik četvrte godine Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju, osvojio je prvo mesto na Bios olimpijadi u Sankt Petersburgu, u okviru međunarodnog takmičenja iz biologije.

Vukašin Trajković: Foto: Lična arhiva

Kako navode iz  ove  škole, pored toga što mu je nagrađen naučno-istraživačkog rad i odbrana rada, Trajković  je dobio priznanje i za najoriginalniju temu, imajući u vidu njenu inovativnost i drugačiji pristup.

Radio je naučni rad na temu “Antiradical and antidiabetic features of Potentilla indica berries and leaves ethanolic extrac”.

U odbrani rada, koja se daje isključivo na engleskom jeziku, Trajković je izneo nove rezultate i činjenice u toj oblasti koje mogu dati doprinos.

Vukašin Trajković dodaje da je ovo takmičenje za njega bilo veliki izazov.

- Pored naučnog istraživanja, to je bila prilika da upoznam i razmenim iskustva sa studentima iz drugih zemalja i steknem nove prijatelje - kaže Trajković.

Vukašin Trajković je bio jedini učesnik iz Srbije na 24. Međunarodnoj Bios olimpijadi.

Takmičilo se više od sto učenika i studenata iz velikog broja država.


Direktorka škole Suzana Mišić Stanković pojašnjava  da pored interesovanja za prirodne nauke, Vukašin pokazuje i ostvaruje veliki uspeh i iz ostalih predmeta.

- Treba napomenuti njegov zapažen uspeh na prošlogodišnjem Republičkom takmičenju iz psihologije, tj. osvojeno drugo mesto.

Njegov pristup i bavljenje istraživanjima zaslužuju posebnu pažnju jer se vidi ogroman rad koji ulaže.


Vukašin je jedan glavnih od organizatora mnogobrojnih humanitarnih akcija i turnira, što potvrđuje njegov humani odnos prema pojedincu i društvu
- priča direktorka Mišić Stanković.

Forum u Sankt Petersburgu svečano je otvoren 20. septembra u Beloj sali Politehničkog univerziteta, uz obraćanje osnivača foruma i ovogodišnjih organizatora olimpijade.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: