Nazad

IDRIŠAV iz vranjskih bašti za NAJBOLJE SLATKO OD ŠLJIVA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 10.09.2020 - 10:01

Idrišav je nekada imala svaka kuća u Vranju i bio je neizostavni „začin“ koji se dodavao u slatko od šljiva, kako bi ovoj zimnici upotpunio ukus.

Idrišav u Vranju. Foto: S.Tasić/OK Radio
Danas  se još uvek može naći u po nekoj bašti ili saksiji na ovdašnjim terasama i balkonima.
 
- Jesen je vreme kada se po tradiciji ovde sprema slatko od šljiva i ranije, pamtim to još kao dete,  obavezno se pred kraj, kad bi slatko bilo kuvano, dodavao idrišav.
 
On ima sladunjavu aromu, a opet nekako svežu i oštru, što uz staklasto skuvane šljive i šećer, daje posebnost ovoj zimnici.
 
Idrišav se obavezno sadio, jer zbog svog mirisnog cveta i listova, daje prijatnost u baštama i na terasama tokom čitave godine - priča Mirjana Mitić (78) iz Vranja.
 
Ovdašnje domaćice u slatko od šljiva dodaju i limun i vanilu, te kao i za svu drugu zimnicu, svaka kuća ima svoj neki recept.
 
Idrišav je ustvari  široj javnosti biljka poznta kao rozetla ili mirisna muškatla.
 
Ako se u slatkim zimnicama, kao što su pekmezi, slatka i druge đakonije od voća i šećera, nađe i po koji listć rozetle, zadovoljstvo ukusima biće još veće.
 
Rozetla je biljka višestruke namene. Gaji se i kao ukrasna biljka ali i začinska i aromatična biljka i u kulinarstvu ima daleko veći značaj.
 
Takođe, zbog visokog sadržaja eteričnog ulja snažnog i prijatnog mirisa, rozetla je neizostavan deo u proizvodnji parfema i u kozmetičkoj industriji.
 
Listovi rozetle su čipkastih ivica i meki na dodir, a kada se protrljaju oseti se prijatan miris.
 
Rozetle mogu da mirišu poput ruže, limuna, narandže, muskantnog oraščića, kokosa, mente i dugog. U zavisnosti od mirisa koji poseduju, razlikuje se i upotreba rozetli pri pripremi hrane, ali se najčešće koristi ona koja mirisom podseća na limun. 
 
Rozetla se prvenstveno dodaje pri pravljenu kolača, sutlijaša, čajeva, voćnih salata, kompota, pekmeza i slatkog, i to pri kraju spremanja.
 
Tako, kod kuvanja slatke zimnice, kao što su slatka, pekmezi i slično, dodaje se tek prilikom sipanja u teglu, jedan ili najviše dva lista rozetle. 
 
Kod kolača koji se peku, rozetla se stavlja na dnu tepsije, zatim se preko nje dodaje smesa za kolač. Kada je kolač pečen, rozetla se vadi iz tepsije, odnosno kolača.
 
S.T.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Gordana
10.09.2020. , 19:13
Volela bi seme ili mladicu da nabavim

10.09.2020. , 19:14
Najbolji lek za disanje.U 1litar vode hladne stave se deset lista indrišaja i 100grama mentol zelene bombone.To staviti da se kuva desetak minuta.Hladno procediti i piti u toku dana.Ko ima problem sa otežanim disanjem ili Asmu i bronhije.