Nazad

INSPEKTORAT sve uspešniji u borbi protiv RADA NA CRNO

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 13.07.2018 - 10:27

Zahvaljujući inspektorskim nadzorima, tokom 2017. godine 94 odsto radnika zatečenih u radu na crno je zasnovalo radni odnos, rekao je Stevan Đurović, direktor Inspektorata za rad na radionici u Vranju.

“Reci ne radu na crno“ FOTO: D. Ristić/OK Radio
Radionica je održana u okviru projekta “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno“ – “Reci ne radu na crno“.
 
Đurović je istakao da je Inspektorat za rad tokom prošle godine postigao rezultate bolje nego ranijih, dodajući da je broj nadzora povećan za 8.000.
 
- Ove godine imamo 86 odsto veći broj zahteva za pokretanje prekršajnog postupka nego prošle.
 
Tokom poslednjih šest meseci se na osnovu toga slilo 112 miliona dinara u budžet, a kada bi sve prijave Inspektorata bile na vreme procesuirane, ta cifra bi bila u iznosu od blizu dve milijarde dinara – rekao je direktor, navodeći da 30 odsto zahteva zastareva.
 
Inspektori rada najčešće u radu “na crno” zatiču mlade, pre svega nekvalifikovane radnike, zaposlene preko 40 godina života, kao i primaoce novčanih naknada.
 
Tokom sezona pojačanog obima posla, redovno se povećava broj radnika “na crno” u oblastima građevinarstva i ugostiteljstva.
 
U 2017. godini, najviše njih je zatečeno kod poslodavaca u delatnosti usluga smeštaja i ishrane, trgovine, građevinarstva, proizvodnje tekstila, kože i obuće i proizvodnje prehrambenih proizvoda.
 
Rad “na crno” i druge nezakonitosti mogu da se prijave putem telefona 0800 300 307, kao i popunjavanjem formulara na sajtu projekta www.recineradunacrno.com.
 
Pozivi su besplatni, a prijave su anonimne, a treba istaći i da zakonske kazne snosi isključivo poslodavac, dok se neprijavljeni radnici ne sankcionišu.
 
Radionici je trebalo da prisustvuje i ministar za rad Zoran Đorđević, ali je dolazak otkazao zbog svečanosti povodom završetka školovanja nove klase polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Drmakili
13.07.2018. , 15:38
Da rade svoj poso vidimo svi posebno u Vranje.od 1do10 ocena 0.