Nazad

Institut za društvena istraživanja: Kolika je etnička distanca u Srbiji?

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 02.05.2020 - 12:02

Institut društvenih nauka u saradnji sa Centrom za istraživanje etniciteta iz Beograda sprovodi on lineistraživanje koje ima za cilj da utvrdi stepen socijalne, odnosno etničke distance između različitih etničkih I nacionalnih grupa u Srbiji.

- Istraživanjem nastojimo da utvrdimo nakoji način su preduzete mere u oblasti manjinske politike doprinele društvenoj integrisanosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Osnovna ideja ovog istraživanja, pored toga da se dobije predstava o stepenu međuetničke distance, jeste i da se utvrde i objasne uzroci ove pojave
- navodi direktor Instituta Goran Bašić.

On dodaje i da se ovo istraživanje razlikuje od dosadašnjih jer će pokušati da se prikupi što veći broj ispitanika kako bi se mogao konstruisati reprezentativn iuzorak za većinsku i manjinsku populaciju, a uključiće i standardne socio-demografske varijable, kao što su: pol, starost, stepen obrazovanja, nivo urbanizacije mesta.

Posebna pažnja je posvećena socio-psihološkim faktorima, prvenstveno faktorima kao što su autoritarnost i orijentacija ka socijalnoj dominaciji.

Kroz širok dijapazon pitanja istraživači prvenstveno žele da utvrde distance između većine i manjine, kao i između samih manjina.

Kako navode u Institutu, u ovomistraživanju, u fokusu su Srbi kao dominantna nacija i „autohtone“ nacionalne manjine i to: Albanci, Bošnjaci, Hrvati, Mađari, Romi, Rumuni, Slovaci.


Upitnik se možepopunitiovde : https://www.idn.org.rs/limesurvey/index.php/20202

Uzorak ispitanika mora da ispunjava dva uslova -prvo, potrebno je da uzorak objektivno predstavlja populaciju, tj. stanovništvo Srbije, kao i da adekvatno predstavlja nacionalne manjine.

Organizatori podsećaju da Republika Srbija od 2002. godine razvija politiku zaštite nacionalnih manjina zasnovanu na institucionalnom priznanju I razvijenoj ustavnoj pravnoj zaštiti njihovih identiteta.

- Istraživanjem nastojimo da utvrdimo na koji način su preduzete mere u oblasti manjinske politike doprinele društvenoj integrisanosti nacionalnih manjina u RepubliciSrbiji - objašnjavaju u Institutu.

Istraživanje se sprovodi uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Institut društvenih nauka ima bogato iskustvo u istraživanju međunacionalnih odnosa, tokom svojih šesdeset godina rada u nekoliko navrata radio je istraživanja etničke distance, dok se Centar za istraživanje etniciteta od svog osnivanja bavi proučavanjem fenomena etniciteta I multikulturalnosti.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: