Nazad

Italijani ipak ostaju u Vranju

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 18.12.2012 - 10:09

Italijanska firma „Ditra“ i pored raskida ugovora o kupovini tri pogona „Jumka“ za proizvodnju nameštaja neće odustati od dolaska u Vranje.

Potpisivanje ugovora sa

To su OK Radiju potvrdili nadležni u lokalnoj vlasti i Agenciji za privatizaciju. Italijani će sa grinfild investicijom, izgradnjom fabrike u Industrijskoj zoni Bunuševac nastaviti po planu.  

Dušan Belanović, direktor sektora za komunikacije u Agenciji za priovatizaciju, kaže da je ugovor o kupovini tri pogona „Jumka“ još uvek na snazi, ali da će u dogovoru sa kupcem u narednom periodu biti raskinut.

- Sama „Ditra“ imala je problema sa administracijom i ovaj pokušaj nije dao očekivane rezultate.

Niko nije zadovoljan ugovorom, ni „Ditra“ ni zaposleni u „Jumku“.

Radnici misle da je to premalo para za prodaju tri pogona i da oni mogu sami da rade bez „Ditre“. Sa druge strane samoj kompaniji ne odgovaraju uslovi i nezadovoljstvo radnika - kaže Belanović.  

Boban Stanković, pomoćnik gradonačelnika zadužen za privredu,  napominje da je lokalna vlast u obavezi da investitoru obezbedi zemljište, da započne izgradnju fabrike, a da je ugovor o kupovini pogona „Jumka“ u nadležnosti države i Agencije za privatizaciju.

- Lokalna samouprava je predložila da „Ditra“ uzme u zakup celu bivšu fabriku obuće „Koštana“ u Vranju koja je prazna, dok ne izgrade svoju fabriku u Industrijskoj zoni.

Oni su u međuvremenu razgovarali sa Vladom oko „Jumka“, ali tu ima problema sa radnicima – kaže Stanković.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u vranjskom „Jumku“ Snežana Veličković izjavila je da je ugovor o prodaji tri pogona „Jumka“ italijanskoj firmi za proizvodnju nameštaja „Ditra“ raskinut na inicijativu ASNS-a.

- Radnici „Jumka“ u novembru nisu dozvolili predstavnicima „Ditre“ i Agencije za privatizaciju ni da udju u pogone kompanije.

Kao sindikat smo reagovali zbog ugovora o prodaji tri pogona „Jumka“  za 1,1 milion dinara, što je daleko ispod cene, a pri tome pogon Trikotaže funkcioniše i u njemu radnici rade - kazala je Veličković.

Ona kaže da da se neće složiti ni sa idejom da se pogon „Trikotaže“, jedan od tri pogona od čije je kupovine „Ditra“ odustala, da pod zakup Italijanima, kako je najavljeno iz Agencije za privatizaciju.

- O svemu su upoznati u Ministarstvu privrede a dopis je ASNS uputio i predsedniku Nikoliću.  Nećemo dozvoliti da se desi prevara kao sa „Zamberom“, to nije u interesu radnika  – kaže Veličkovićeva.  

Veličković navodi da se ASNS zalaže da „Jumko“ opstane i da se nadje strateški partner, a ne da se odvaja deo po deo i tako prodaje sa ciljem da se uništi fabrika u kojoj je zaposleno 1.800 ljudi.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: