Nazad

Izabrani članovi LAF-a: Konačno formirano lokalno ANTIKORUPCIJSKO TELO

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 15.01.2020 - 13:33

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić održao je sastanak sa izabranim članovima Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), na kojem su dogovoreni pravci i aktivnosti budućeg delovanja ovog tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana.

Članovi LAF-a na sastanku sa Antićem FOTO: vranje.org.rs
Na sprovedenom Konkusu za članove LAF-a izabrani su Milan Aleksić, Radoman Irić, Igor Momčilović, Marija Stojmenović i Bogosav Mitrović.
 
Tom prilikom, zamenik gradonačelnika rekao je da će za potrebe delovanja LAF-a uskoro biti obezbeđene prostorije, koje će biti adekvatno tehnički i informatički opremljene. 
 
Takođe, dogovoreno je i da u koordinaciji sa predstavnicima Transparentnosti Srbije i Agencije za borbu protiv korupcije budu organizovane antikorupcijske obuke i seminari u cilju što bolje pripreme za obavljanje potrebnih aktivnosti ovog tela. 
 
- Očekujem da će LAF ostvariti dobre rezultate u borbi protiv korupcije u Vranju, s obzirom na stručnost i kompetentnost članova ovog tela i njihov integritet i da će biti postignut veći stepen transparentnosti odgovornosti, ali i pojačana participacija građana u lokalnim političkim procesima - naglasio je zamenik gradonačelnika. 
 
Iako je Vranje pre nešto više od dve godine bilo gotovo pred samim formiranjem LAF-a, kao jedina lokalna samouprava u Srbiji, usled odustajanja jedne od kandidatkinja, proces je morao da krene iz početka.
 
Nakon Niša, koji je jedini u Srbiji formirao LAF pre nekoliko godina, Vranje je, uz podršku Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i misije OEBS-a u Srbiji prešlo dobar deo puta do formiranja svog LAF-a.
 
Lokalni antikorupcijski plan, kao bazični dokument o strategiji borbe protiv korupcije na lokalu je donet 2015. godine, a pre dve godine je dopunjen primenom novih modela koje je usvojila Agencija za borbu protiv korupcije.
 
LAF bi trebalo da bude sastavljeno od predstavnika civilnog društva, medija, akademske zajednice i preduzetnika, dok će ciljne grupe biti organi i institucije lokalne samouprave, javna preduzeća, političke stranke, organizacije civilnog društva i mediji.
 
Druge mere u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou predviđaju i izradu planova integriteta lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i Pravilnika o načinu unutrašnjeg uzbunjivanja u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i javnim ustanovama.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: