Nazad

Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 19.09.2014 - 09:27

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju večeras će u 19:30 biti otvorena izložba slika i crteža Lazara Vozarevića, u saradnji sa Galerijom iz Sremske Mitrovice, koja nosi ime ovog velikana.

Izložba je do sada gostovala u Čačku, Kruševcu, Kraljevu i Leskovcu, i predstavlja izbor iz  zbirke. Ljubitelji umetnosti u Vranju moći će da je pogledaju do 19.  oktobra 2014.

Postavku čine 29 eksponata koja hronološki obuhvataju sve segmente Vozarevićevog stvaralaštva, odnosno tri faze umetnikovog opusa - poskubizam, enformel i postenformel.

Ovi radovi potiču iz Galerije ,,Lazar Vozarević'' iz Sremske Mitrovice, koja nakon umetnikove smrti  od 1973. godine čuva i prezentuje dela ovog značajnog autora, koji se pored slikarstva  bavio i ilustracijom knjiga, scenografijom i mozaikom.

Lazar Vozarević je rođen u Sremskoj Mitrovici 1925. godine.

Prva saznanja iz slikarstva stekao je u Školi  za primenjenu umetnost u Beogradu, koju je upisao 1941. godine. Bio je docent na  Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.  Bio je član  grupe ,,Jedanaestorica''. Preminuo je 1968. godine u Beogradu.

Dobitnik je Nagrade za slikarstvo na Jugoslovenskom trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Njegova dela nalaze se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Umetničkoj galeriji na Cetinju, Umetničkoj galeriji u Sarajevu ,Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu, kao i u mnogim drugim muzejima i zbirkama na prostotima bivše Jugoslavije.
Posle smrti umetnika osnovana je u njegovom rodnom mestu Galerija ''Lazar Vozarević'' u kojoj je sada  izložen najveći broj radova.

Izložbu u Vranju otvoriće Marija Vukajlović, istoričar umetnosti.  Nakon otvaranja izložbe biće prikazan film o Lazaru Vozareviću pod nazivom ,,U zavičaju posle smrti živeti'', autora i režisera Igora Čolaka.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: