Nazad

Janković: Preševo novo žarište korone

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 13.09.2020 - 13:26

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili.

Beograd, Kragujevac, Zaječar i Preševo su gradovi u kojima je poslednjih dana povećan procenat novozaraženih korona virusom. Trećina zaraženih je u glavnom gradu.
 
Đaci i roditelji polako usvajaju preporuke i pravila. Ali, šta je sa građanima koji se vraćaju sa letovanja - procenjuje se da je u Crnoj Gori, koja trenutno ima najnepovoljniju situaciju u Evropi, oko 75.000 građana Srbije.
 
Govoreći o samoizolaciji, kaže da preporuka stoji u trajanju maksimalno mogućeg perioda inkubacije svima koji dolaze sa područja gde je visoka aktivnost kovida, ona nema snagu zakonske obaveze, ali nije manje važna u zaštiti zdravlja i života.
 
- Ne postoji logistički aparat koji to može da kontroliše, ali Krizni štab stoji na stananovištu da je samoizolacija neophodna, jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas - rekao je Janković.
 
Situacija se poboljšala donekle u odnosu na ono što smo imali u toku najvećeg dela leta, ali postoji potencijal da ponovo počne da raste broj zaraženih.
 
- Nije ravnomerna raspodela broja obolelih po gradovima, ako ne nosimo maske, ne poštujemo distancu, ne održavamo higijenu - itekako postoje uslovi da imamo pogoršanje - kaže dr Janković.
 
- Mislim da treba još rigoroznije da sprovodimo mere sada, jer možemo najviše time da doprinesemo - istakao je Janković.
 
Velikom delu građana je to prešlo u naviku. Neki kao da ignorišu korona virus, nikada svi neće deliti jedno mišnjenje, smatra Janković.
 
Normalno je da razlike u gledištima postoje, ali kada je u pitanju opšte dobro, Janković ističe da treba da postoji konsenzus - maske, distanca, higijena mogu da spreče smrtonosnu zarazu.
 
Prema njegovim rečima, ako što veći broj nas bude to sprovodio ne treba da se plašimo novih scenarija pogoršanja.
 
U Austriji je dramatično porastao broj zaraženih. Mnogo je naših građana u toj zemlji, posebno u Beču.
 
- U ovom trenutku je to Austrija, ali suština je da uvek i svuda treba voditi računa, svuda virus može da rasplamsa epidemiju ako se za to steknu uslovi. Talasi se javljaju mestimično, negde vrh talasa, negde udolina - objasnio je Janković.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: