Nazad

Još uvek bez NOVIH ISTRAŽIVANJA NA Pljačkovici

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 20.07.2018 - 12:25

Iako je država Srbija pre nepuna dva meseca formirala dva radna tela koja bi trebalo da se bave istraživanjima posledica NATO bombardovanja, još uvek nema konkretnih koraka na terenu, barem ne u Vranju, koje je određeno za startnu poziciju u prikupljanju dokaza.

Srska Hirošima čeka stručnjake. Foto. S.Tasić/OK Radio

Koordinaciono telo sastavljeno od stručnjaka raznih profila, koje će ispitivati posledice NATO bombardovanja na ljude i životnu sredinu, formirano je početkom juna.

Najavljeno je da će telo, čije je osnivanje inicirala grupa stručnjaka različitih profila, od lekara do fizikohemičara i bivših pripadnika Vojske Srbije, odmah početi sa prikupljanjem i analizom podataka, kako iz arhiva, tako i sa terena.
 
Rečeno je da će ono raditi paralelno, nezavisno od skupštinske komisije koja ima isti cilj - da utvrdi posledice NATO bombardovanja.
 
Danica Grujičić, načelnik neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS, rekla je će jedan od prvih poteza Koordinacionog tela biti poziv Domeniku Leđeru, koji je u Italiji na sudu uspeo da dokaže vezu između osiromašenog uranijuma koji je NATO koristio tokom 78 dana bombardovanja Srbije i Crne gore, i karcinoma od kojih su oboleli italijanski vojnici angažovani u misiji KFOR na KiM.
 
- Naš posao će, zapravo, biti mnogo širi, jer ćemo mi pored posledica osiromašenog uranijuma, ispitivati i posledice hemikalija koje su prilikom bombardovanja strujnih dalekovoda, rafinerije i drugih postrojenja otišle u vazduh, zemlju i vodu - navodi profesorka Grujičić.

Ona dodaje da će uzorke ispitivati Nacionalna mreža laboratorija, u koju će ući sve postojeće akreditovane laboratorije.
 
Prema njenim rečima, najvažnije je da se vidi kakvo je kretanje bolesti za ovih 19 godina od bombardovanja.
 
- I ne mislimo samo na maligne bolesti, koje su definitivno u porastu, nego i na autoimune, porast steriliteta, psihijatrijska oboljenja.

Možda se ni meni, kao jednom od pokretača inicijative da se utvrde posledice NATO agresije, neće svideti rezultati do kojih ćemo doći, ali objavićemo činjenice.

Ništa ne prejudiciramo. Samo se zalažemo za to da se utvrdi istina
-  najavila je Danica Grujičić.
 
Pčinjski okrug je jedini u centralnoj Srbiji koji je tokom NATO bombardovanja gađan municijom sa osiromašenim uranijumom.

Uprkos najavama, barem za sada sa zvaničnih pozicija vlasti i institucija, kako lokalnih, tako i republičkih, nema informacija za javnost da je počeo rad na terenu u Vranju.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Neni
20.07.2018. , 13:51
Pa ne smeju ljudi da idu na Pljackovicu, znaju da ce ih snaci ista sudbina kao i veliki broj gradjana Vranja, strah od oboljenja od karcinoma! Smatra se da su posledice toliko velike da bi trebalo pothitno evakuisati celokupno Vranje sa okolinom, samo sto se to ne sme reci gradjanima pa vi vidite gde smo mi!