Nazad

JOVAN MILANOVIĆ: Agresija odložena, opasnost nije prošla (FOTO)

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 14.03.2024 - 09:34

“Agresija odložena, opasnost nije prošla”, ovo je rečenica koju je Jovan Milanović, tada srpski vojni obaveštajac u sedištu NATO u Briselu, izgovorio u jesen 1998. godine, referišući državnom vrhu SRJ o tome do kojih podataka je došao na svom zadatku.

Foto G.Mitić/OK RADIO

O svom obaveštajnom radu u vreme devedesetih, kao i o pripremi NATO agresije, kako na SRJ tako i ranije na Republiku Srpsku, MIlanović je govorio u Vranju na promociji knjige koju su napisali Ljuban Karan i Ilija Kajtez.

 
- Ovo je prva i sveobuhvatna studija o obaveštajnoj operaciji koju je u sedištu NATO pakta u Briselu izveo general Jovan Milanović i o obaveštajnoj aferi koju je ta operacija proizvela.
 
Izuzetan operativni podvig u potpunosti je poremetio planove zapadne alijanse i odložio agresiju na SRJ za skoro pola godine.
 
Javanost sada može da upozna trijumf vojnoobaveštajne službe i jednog njenog pripadnika koji je svojom akcijom u bezbednosno najzaštižćenijem gradu Evropel spasao nebrojeno ljudskih života i omogućio VJ strategiju “disperzije”, najbolju moguću odbranu i smanjenje gubitaka - rekao je Ljuban Karan nekadašnji oficir KOS - a.
 
General Milanović glavni junak knjige, kao i svi učesnici koji su govorili u Domu vojske, održali su svojevrsan čas savremene srpske istorije u Domu vojske u Vranju.
 
- Nigde oni nisu pobedili, pa nisu ni nas. Nakon Dejtonskog sporazuma znali smo da je to samo zatišje i da Drina nije granica na kojoj će se zapad zaustaviti 
 
Cilj je bio da se Srbija dalje rasparča i za to su stvarane društveno političke okolnosti, ali i pripremano javno mnenje na zapadu za opravdanost agresije koju će izvesti NATO.
 
Odluka o mom slanju u Brisel bila je krajnje nužna, te sam tamo otišao kao diplomata 1994. godine.
 
Prve neke kontakte koje sam uspostavio sa oficirima iz mnogih zemalja bile su u grčkoj crkvi.
 
Zahvaljujući tim poznanstvima uspeo sam da uđem u NATO. U komandi NATO pakta imao sam 30-40 izvora i više.
 
Krajem septembra, tačnije 29., sam otišao u NATO, na kraj radnog vremena, kod jednog vrlo visokog diplomate i otvoreno mu rekao zašto sam došao. 
 
Naravno, za njega je to bilo vrlo rizično, počeo je da vrti glavom, da gleda u plafon. Hteo je da mi stavi do znanja da je opasno. 
 
Rekao sam mu otvoreno da znam da jeste, ali da iz NATO - a ne izlazim bez informacija. I onda je on rekao: Pa recimo za 10 dana. 
 
Onda smo počeli da brojimo na prste dan po dan. Ja sam se sve vreme kretao oko njega, nisam sedeo, sve vreme sam kružio oko njegovog stola. 
 
Došli smo otprilike na 10. oktobar, a on je rekao ne. Zašto ne, pitam ga. A on kaže postoji period ultimatum.
 
Paralelni pokušaji su bili da dođem do ključnog, izvornog plana na papiru. Da ne govorim kod koga sam sve bio, u pitanju je veliki broj ljudi. 
 
Svi su mi usmeno davali podatke, ali niko se nije usudio da mi da u pisanoj formi. 
 
Tako sam pozvao i francuskog oficira Pjer Anri Binela i zamolio ga da dođe na ručak i tako je započelo definisanje svih detalja kasnije sa agresijom - kaže Milanović.
 
Pjer Anri Binel, major francuske vojske predao mu je planove NATO - a za bombardovanje i rat protiv Jugoslavije.
 
Ovo je inače treća najveća obaveštajna akcija od Drugog Svetskog rata, i to po gradaciji sa zapada.
 
Nakon nje, smenjeno je sedam visokih francuskih oficira. Binel je bio u zatvoru prošavši Golgotu. Od strane države Srbije odlikovan je za učinjena dela i žrtvu koju je poneo.
 
NATO je doživeo obaveštajni i prvi strategijski poraz. Agresija je izbegnuta, ali opasnost nije prošla. Bilo je samo pitanje povoda i vremena, a to se desilo 24. marta 1999. godine.
 
Jovan Milanović rođen u Kuršumliji, penzionisani je general - potpukovnik Vojske Jugoslavije.
 
S.T.
  
 

Foto Galerija

Promocija knjige: Jovan Milanović najveći srpski obaveštajac

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: