Nazad

Jug Srbije još uvek pun NEEKSPLODIRANIH MINA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 08.09.2018 - 08:58

Vranje - Vlada Srbije izdvojila je 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac, koje bi trebalo da bude sprovedeno do kraja godine.

Izdvojeno 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac FOTO: czrs.gov.rs
Neeksplodirane bombe iz 1999. godine nalaze se 150 lokacija u Srbiji, od kojih su neke i na dubini od 20 metara, objavio je Centar za razminiranje.
 
Površina na kojoj se nalazi municija obuhvata skoro 2,5 miliona metara kvadratnih, od čega najviše u opštinama Sjenica, Tutin, Užice, Bujanovac, Raška i Niš.
 
- Sumnja se da se, nakon požara i eksplozija u vojnim magacinima (Paraćin, Kraljevo, Vranje, Leskovac, Kragujevac), van vojnih objekata još nalaze razne vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 18,5 miliona kvadratnih metara - navode iz Centra.
 
U opštini Bujanovac tokom sukoba od 2000. godine do 2002. godine nalaze se grupe mina na površini od 2,2 miliona kvadratnih metara.
 
- Duž cele teritorije Srbije, tokom dva Svetska rata odvijali su oružani sukobi različitih intenziteta i zagađenost raznim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava datira i iz tog perioda. 
 
Za pojedinačne pronalaske mahom iz ovog perioda, zadužen je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova - objašnjavaju iz Centra za razminiranje.
 
Ove godine Vlada Srbije izdvojila je 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac, a novcem Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi – ITF, sredstvima SAD i Koreje biće uklonjene mine sa površine od oko 500.000 metara kvadratnih.
 
Poslednj akcija uklanjanja mina na području Bujanovca je preduzeta prošle jeseni u okolini Breznice.
 
Činjenica da je za pronalaženje tri protivpešadijske mine i jedne ručne bombe bilo neophodno angažovanje 20 deminera ukazuje na to da se radi o veoma komplikovanom i skupom procesu.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: